Vinterfrosten rammer Danmark: Fredag kan blive isdøgn

Den kommende uge kan bringe elementer af vinterlandskabet retur.

Rimfrost skal vi nok se rigeligt af den kommende uge. Nætterne kommer nemlig flere grader under frysepunktet. Her der Viggo Hjort Kohberg, der har fanget frosten i Ejby.

Hvis du starter dagen med at tænde radioen, har du måske lagt mærke til, at en velkendt sætning er vendt retur til morgenradioen: "Pas på glatte veje." Det er nemlig blevet vinterligt i vejret igen - ovenpå en uge, der gav temperaturer helt op til næsten 10 grader.

Men den kommende uge giver januar et sidste vinterligt svirp, fortæller vejrvært Morten Lynge fra DR Vejret.

- Kulden ligger i nærheden af os nu, og kommer nærmere endnu. De næste dage får vi hjælp af et par lavtryk - først et der ligger syd for Finland, og senere et, der kommer fra De Britiske Øer og tager en bane syd om landet. Det medfører, at kulden kan ledes ind til os, siger han.

Kolde dage og isdøgn

Ugen starter med temperaturer mellem frysepunktet og to grader, og nætterne komme til at være under frysepunktet i hele landet. Derfor er der god grund til at lytte efter morgenradioens varsler, for selvom der er sol i vente, skal vi ikke forvente os meget af temperaturen.

- Vi skal være heldige, hvis vi kommer over tre grader. Fredag kunne godt blive et isdøgn, hvor temperaturen ikke er over frysepunktet. Så sidst på ugen bliver det koldest, fortæller Morten Lynge om prognoserne for de kommende dage.

Også nætterne tager et dyk på temperaturskalaen. Natten mellem mandag og søndag blev der målt helt ed til - 4,6 grader, og niveau holder vi, siger Morten Lynge.

- Nætterne kan meget nemt blive ned til fem graders frost, måske endda lavere endnu lokalt.

Sol, snebyger og stille vind

Selvom den forgangne uge bød på dage med middeltemperaturer, der var meget højere end januars sædvanlige 1,2 grader, så føltes mange af dagene ligeså kolde, som den kommende uge. Den afgørende faktor er nemlig vinden. Den var kraftig sidste uge, mens den er noget mere stille i denne uge.

- Der vil ikke være synderligt meget vind, og det er positivt, når vi taler den følte temperatur, kuldefaktoren. Den glædelige nyhed er, at solen byder sig til, og det vil især være tirsdag og onsdag, hvor mange får glæde af det.

De næste dage får vi et mere roligt vejr, og især tirsdag og onsdag bliver der plads til solen. Temperaturen fredag kan blive lavere end én grad, og et lavtryk kan give os et isdøgn.

Men med en rolig vind følger også en generel rolig uge i skyerne. Så selvom vi sagtens kan få snebyger, så bliver det ikke et vinterlandskab, som det vi havde for et par uger siden.

- Nedbør er der ikke meget af i ugens løb, men enkelte byger bliver det til, og med de lave temperaturer skal det nok blive lidt hvidt. For de der bor ved kysterne og især Bornholm, vil det relativt lune havvand dog holde de områder snefri, siger Morten Lynge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter