Vintersolhverv

Efter vintersolhverv, som i år falder den 22. december, begynder dagene igen at blive længere. Men det sker umiddelbart ikke symetrisk morgen og aften eller gør det....?

Kære meteorologer. Jeg undrer mig hvert år over, at dagenebegynder at længes fra den ca. 14/12 om eftermiddagen, men førstfra ca. nytår om morgenen.

I har engang forklaret det, men jeg forstod ikke sammenhængen.Det var muligvis noget med klodens hastighed, men det synes jegikke forklarede fænomenet.

Med venlig hilsen

Morten Schou

Kære Morten Schou

Du er ikke den eneste, der har undret sig over dettefænomen.

Normalt skulle man jo forestille sig at morgen- ogaftenændringerne var symetrisk omkring den 21./22. december. Detser de ikke ud til at være ifølge kalenderen, men det er de nualligevel. Det skyldes, at vi i kalenderen antager, at Solen stårhøjst på himlen kl. 12 og det er alle tidsangivelser rettet indefter. Men hvis man nu angav tiden i forhold til solens maksimalehøjde på himlen - den såkaldte kulmination - vil man få et billedeat ændringerne af solop- og nedgang, som er symetrisk omkring dettetidspunkt. Solens kulmination ændrer sig hen over året fordiJordens hastighed omkring Solen ikke er konstant

Venlig hilsen Jesper Theilgaard

Facebook
Twitter