Voldsom hedebølge på vej mod Europa

Danmark rammes ikke af hedebølgen, men DMI lover varme dage i den kommende uge.

Husk vandet i næste uge. Det bliver varmt, lyder det fra DMIs meteorolog. Arkivfoto. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der kan blive slået varmerekord, når flere dele af Europa i næste uge rammes af hedebølge.

Meteorologer forventer temperaturer på op mod 32 grader i en række europæiske byer, og der bliver desuden spået om temperaturstigninger, som får varmen til at nå over 40 grader nogle steder i Spanien, Frankrig og Tyskland, skriver The Guardian.

En kombination af afventende storm over Atlanterhavet og højtryk på tværs af Centraleuropa pumper varm luft fra Afrika nordover og skaber en potentielt farlig hedebølge.

Det forklarer vagthavende meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Mette Wagner. Den ekstreme varme bevæger sig dog ikke helt til Danmark, forsikrer hun.

- Hedebølgen vil snige sig op mod grænsen til Danmark, men der er ikke tegn på, at vi får temperaturer over 28 grader flere dage i træk. Lokalt kan vi flere steder i landet komme op i nærheden af 28, men vi holder os i gennemsnit mellem 20-25 grader.

Tørt og vindstille

Ifølge Mette Wagner er en ting sikkert, når det kommer til vejrudsigten for den kommende uge, og det er, at det bliver varmt.

Ikke bare i Centraleuropa, men også i flere steder i Danmark, hvor vinden holder sig tilbage:

- Frem til tirsdag forventer vi, at det bliver tørt og solrigt med nogle skyer, men med risiko for en anelse regn tirsdag. Ellers bliver det tørt, vindstille og varmt. Lidt køligere i Nordjylland end i resten af Danmark.

- Det er usikkert, præcis hvor meget nedbør der kommer, og hvor langt indover Danmark, fronten vil bevæge sig. Derfor er det også usikkert, om hele næste uge vil være varm, og hvor langt vi når op.

Myndigheder advarer

Tyske meteorologer mener ifølge The Guardian, at der er 50 procents chance for, at næste uges vejr vil slå den nationale varmerekord på 40,3 grader målt i Bayern i 2015.

Værst rammer den aktuelle hedebølge dog Frankrig, mener franske meteorologer, der advarer om flere dage med mellem 35 og 40 grader.

Landets sundhedsminister, Agnès Buzyn, har forud for en varm uge varslet lokale myndigheder, hospitaler og plejehjem. Sidste sommers hede blev nemlig fulgt af 1.500 flere dødsfald end normalt i juli og august måned, skriver The Guardian.

Drik vand og spis salt

DMI's vagthavende meteorolog, Mette Wagner, anbefaler, at syge og ældre undgår varmen, og at folk, som opholder sig udendørs meget af dagen, søger skygge, væske og salt.

Særligt hvis temperaturerne nu skulle nå op mod 28 grader i Danmark.

- Hvis det bliver så varmt, og det tilmed er varmt flere dage i træk uden megen vind, så er salt- og væskebalancen vigtig. Det samme er det at holde sig i skyggen og lade være med at bevæge sig for meget rundt, når varmen dehydrerer, lyder det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter