Voldsom orkan på Færøerne

For 2. gang i løbet af to dage henover julen, er Færøerne blevet ramt af storm og orkan. Juledag med vindstød over 50 m/s eller ca. 200 km/t.

Ødelagt hus efter orkan på Færøerne. November 2011. (Foto: Hansine Dam © DR Brugerbillede)

En serie af kraftige Atlanterhavslavtryk presser varmluft fra Atlanterhavet ind over Nordvesteuropa og giver særdeles mildt julevejr i Danmark.

Voldsom orkan på Færøerne.

En mere barsk oplevelse er samme serie af lavtryk på Færøerne, hvor der i går på juleaften var orkan over i hvert fald de nordlige øer.

Alle øerne i Færøerne er i dag juledag blevet ramt af en alvorlig orkan. Et dybt lavtryk på ca. 955 hpa gik lige nord om Færøerene.

I Klaksvig mod nord er der meldinger i eftermiddags på omkring 40 m/s i middelvind, hertil kommer voldsomme vindstød, antagelig på mere en 50 m/s. Allerede ved 33m/s er der tale om orkanstyrke.

Også på Akraberg - Færøernes sydligste punkt, meldes juledags eftermiddag om hele 45 m/s i middelvand og vindstød over 50 m/s. Der er tale om en voldsom orkan.

Vindfeltet er kulmineret kort før kl. 17 dansk tid juledag, og allerede i løbet af aftenen er det passeret, da lavtrykket bevæger sig meget hurtigt mod øst.

Vestnorge rammes

Efter at orkanen har passeret Færøerne bevæger den sig mod Vestnorge hvor den i aften forventes at være noget aftaget, og rammer rammer med det kraftigste vindfelt ca. 200 km nord for Bergen.