Weekenden bliver lun og tør: Sådan undgår du at sætte ild til naturen

Weekenden lover masser af sol, men vær opmærksom, hvis du tænder smøgen eller engangsgrillen.

På Islands Brygge i København har flere medbragt en engangsgrill i forårssolen. Den er en af de brandfarer, som Beredskabsstyrelsen advarer mod. (Foto: © Dr)

Der er ikke noget at sige til, hvis man vælger at bruge weekenden og det gode vejr, den byder på, ude under åben himmel.

Weekenden står nemlig på masser af sol, og vi har taget hul på årets hidtil varmeste weekend, forklarer vært ved DR Vejret Mikael Jarnvig.

- Det bliver 20 grader de fleste steder, men når der ikke kommer mere regn, så bliver det virkelig tørt, forklarer han.

De sidste fjorten dage er der på landsplan faldet bemærkelsesværdigt lidt regn.

- Der er faldet fem millimeter nedbør, hvilket er under en fjerdedel af, hvad der plejer at falde i samme periode, siger Mikael Jarnvig.

Det samme gjorde sig gældende, da april gik på hæld, og den seneste tids rimeligt tørre vejr kombineret med solens varme gør, at man skal være ekstra opmærksom ved brug af åben ild.

- Når jordens overflade er tør, går der nemmere ild i en vissen eller tør græsplæne, hvis man lige vælter grillen, siger vejrværten.

Lørdag bliver især solrig med temperaturer, der flere steder når over 21 grader.

Ukrudtsbrænderen er en synder

I Beredskabsstyrelsen har de også holdt øje med vejrudsigten og den store gule sol, der stråler lørdag og søndag.

Grundet en fejl i Danmarks meteorologiske instituts (DMI) tørkeindeks er det ikke muligt at fastsætte nøjagtig, hvor tørt det bliver, men operationschef i Beredskabsstyrelsen Tim Ole Simonsen opfordrer til, at man lige tænker sig om, hvis weekendens planer indebærer åben ild.

- Det er ikke raketvidenskab, men man skal ikke komme for tæt på ting, som brænder godt, forklarer han.

Der er især tre syndere, som går godt i spænd med det gode forårsvejr, opremser Tim Ole Simonsen:

  • Engangsgrillen

  • Cigaretten

  • Ukrudtsbrænderen

Den værste af de tre er ukrudtsbrænderen, svarer han prompte.

- Ukrudtsbrænderen er den absolutte topscorer, når vi ser på brandårsager i naturen, men også i forhold til bygninger, siger han.

Ifølge Beredskabsstyrelsens seneste tal var det populære haveredskab årsag til 350 brande i 2021.

- Der er mange, som er ihærdige, når ukrudtet skal væk. Og i stedet for lige at svitse det, brænder de det fuldstændig af.

Da der er tale om åben ild, understreger Tim Ole Simonsen også, at det er vigtigt, at man har et slukningsmiddel i nærheden, hvis weekendplanerne står på flammende havearbejde.

- En spand med vand, en haveslange eller noget tredje er gode muligheder, og så skal man overvåge området i en periode, siger han.

Perioden kan variere fra en halv time til op til to timer, det vigtigste er, at man er sikker på, at der er ikke er gløder, som kan antænde noget.

Næste uge står på regn og lavere temperaturer

Det kan måske virke en smule basalt at huske at slukke ilden efter sig, men det kan hurtig sætte en dæmper på en ellers solbeskinnet dag, hvis man glemmer det.

- Og det gør selvfølgelig også, at man kan få startet en brand, som kan begynde i naturen. Den kan dog pludselig sprede sig til en bygning, hvor man så står med et helt andet ansvar, siger Tim Ole Simonsen og understreger endnu engang, at man bør være ekstra påpasselig, når det er så tørt, som der er nu.

- Så hav styr på åben ild, sørg for at få slukket ordentligt efter, så er man garanteret, at hyggen kan fortsætte, siger han.

Der går dog ikke længe, før plænerne igen får vand. Allerede i morgen vil de første dele af landet igen mærke regndråberne falde.

Søndag kommer den første nedbør i en længere periode, og det vil især falde i Vestjylland og på Fyn. (Foto: © Dr)

- Vestjyderne vil nok allerede sige øv i morgen, siger Mikael Jarnvig.

- I løbet af eftermiddagstimerne begynder der at komme lidt byger, og i løbet af aftentimerne kan der kom mange – især i Jylland, men også på Fyn, siger DR's vejrvært Mikael Jarnvig.

På landsplan bliver vejret også mere ustabilt i næste uge, og særligt sidst på ugen tager temperaturen et dyk, så vi kun kan forvente omkring 14 graders varme.

Der er dog ingen grund til at hænge med næbet, hvis weekenden lige er kort nok til få plus på solskinskontoen.

- Der er lang tid til, at foråret og sommeren er ovre, så man skal ikke blive alt for ked af det, siger Mikael Jarnvig og tilføjer:

- Vejret i Danmark er bare omskifteligt.