Weekenden kan give mere sne

De kommende dage kommer der snebyger ind over landet.

Kalenderen siger forår, men i Hou stod man op til en vintermorgen. Foto: Vibeke Küssner

Mens store dele af landet har skilt sig af med det vinterlige landskab, ser den nordlige del af Jylland stadig meget snehvid ud. Og den kommende weekend kan det syn brede sig til flere steder i landet.

Det fortæller vejrvært ved DR Vejret Louise Gade.

- Selvom vi har flippet kalenderbladet over på forår, føles det stadig ret vinterligt i vejret. Oven på et par rolige dage efter tirsdagens snestorm kommer der nu igen en pæn portion sne ind over Danmark, siger hun.

- Fredag aften og natten til lørdag kan der nemlig nogle steder falde op mod fem centimeter sne.

Snebyger vil være kraftigst fredag, men weekenden igennem kommer der flere byger, der enten falder som sne eller slud. Grafik: Louise Gade.

- Efterhånden vil skyer begynde at trække ind over den sydlige del af landet. Skyerne kommer i forbindelse med et lavtryk, der rejser lige syd om os, og det vil altså trække en hale af sne og snebyger med sig.

I prognoserne falder der sne i det sydøstlige Jylland, Fyn og det vestlige Sjælland i aften, men de kan bevæge sig længere nord på, end hvad prognoserne vurderer. Det kan dog godt give lokalt en pæn mængde sne, siger Louise Gade.

- Nøjagtig hvor meget sne det vil give, er usikkert, men prognoserne spår op til fem centimeter, hvor der kommer mest.

De kolde nætter fortsætter

Ugen har udover en snestorm også budt på særdeles vanskelige forhold på vejene, forårsaget af vejret. Den nedbør, der kom tirsdag, smeltede nemlig i løbet af dagen og har de seneste dage givet meget glatte veje. Og samme billede kan vi altså meget vel få i løbet af weekenden. Temperaturen i dagtimerne kravler nemlig de fleste steder op over frysepunktet.

- Med nattetemperaturer mellem 2 og 10 graders frost er der naturligvis risiko for sne og isglatte veje, så vær endelig opmærksom på det, siger Louise Gade om vejenes forventede tilstand lørdag morgen.

Glade grise i sneen ved Laven ved Ry, hvor der blot ligger et par centimeter sne. Foto: Jytte Sørensen

De steder, hvor der ligger sne, vil det have en isolerende og kølende effekt, så selvom temperaturen som nævnt kan hoppe over på den lyne side af frysepunktet, så kan jorden stadig være nul grader eller koldere.

Flere vinterlige byger i weekenden

Det meste af landet har enten ingen sne eller blot et par centimeter, mens der nogle steder i Vendsyssel er over 40 centimeter. Dermed kan bygerne i weekenden altså udligne niveauet en smule. Aftenens snebyger ser dog ikke ud til at give lige meget sne i sin bane hen over landet, siger vejrvært Louise Gade.

- Snebygerne vil i løbet af natten trække længere mod øst, hen over Sjælland, men samtidig miste noget af pusten, så her falder der ikke helt så meget sne.

Weekenden byder dog, ligesom fredag, også på andet fra himlen end snefnug.

Torsdag kom der snebyger mod nord, der nogen steder gav 10 centimeter sne. Her er det ved Damstederne i Skagen. Foto: Linda Mølgaard

- Lørdagen byder på fine perioder med tørvejr og sol, men der vil også komme sne- og sludbyger nu og da over hele landet. Lørdagsbygerne driver ind vestfra med en frisk til hård nordvestlig vind. Temperaturerne stiger lidt, så det bliver tøsne, som kan fryse til is om natten.

- Søndag løjer vinden af. Til gengæld er der flere skyer, og i eftermiddagstimerne begynder det at sne vestfra, men det går ud i slud eller regn. I takt med at temperaturerne stiger. Det kommer i forbindelse med et lavtryk, som sender en masse nedbør – mest i form af regn – ind over landet, og temperaturerne vil stige til mellem 5 og 10 grader.

Et kig i prognoserne giver dog snart de vinterlige landskaber hårde vilkår, da den kommende uge generelt giver lidt mildere vejr. Her vil temperaturen i starten af ugen også kunne nå op omkring 10 grader.

Weekendvejret bliver til den kolde side med stedvise sne- og sludbyger. Mandag sender et lavtryk regn og mildere luft ind over landet.