Weekendvejr: Der kan komme nattefrost

Frem til mandag skal man være klar på kølige dage og kolde nætter.

Rim skabes når luftmassen ved jordoverfladen afkøles, så meget, at den mættes. Hvis det sker i frostgrader, bliver dampen til rim. Hvis det var sket i varmegrader, ville dampen blive til dug. (Foto: Hans Chr. Katberg Olrik Thoft)

Har du gået med hænderne i lommen og skuttet dig i kulden de seneste dage, skyldes det, at køligt efterårsvejr har lagt sig tungt over landet.

Måske det er på tide, at hive huer og vanter frem fra gemmerne, for der er udsigt til frostklare nætter i weekenden. Lokalt kan vi få efterårets første nattefrost, men langt de fleste vil se plusgrader på termometret om morgenen, hvor det er koldest.

Her bliver det køligst

Vandtemperaturen omkring Danmark er omtrent 12 grader, hvilket vil holde termometret ved østvendte kyster oppe.

Der er en strømning fra østlige retninger de kommende dage. Det betyder, at luften er mestendels tør og kold. Men da havvandet er varmere end luftmassen, som bevæger sig ind over landet, vil den polare luftmasse blive opvarmet på sin rejse mod de danske kyster. Derfor vil vi formentlig ikke se nattefrost og de laveste maximumtemperaturer langs østvendte kyster.

Fire kolde fra femdøgneren

Allerede fredag morgen kan Sjællandere opleve rim i græsset og på bilruden, når temperaturen rasler ned til kun et par graders varme.

Længere mod vest vil jyderne være omringet af mere lun luft takket være en del skyer, der medvirker til, at den laveste temperatur de fleste steder holdes over fem varmegrader. I Nordjylland kan man som de eneste danskere regne med lidt dryp fra oven.

Lørdag begynder en gysertriologi, hvor vinden sørger for, at den følte temperatur kommer omkring frysepunktet. Men ser man nøgternt på termometret, vil man aflæse fire til seks grader som den laveste temperatur. Temperauren styrtdykker, når solen er gået ned, for vinden aftager i løbet af dagen, og når mørket falder på, vil der være et stort varmetab, der hvor, det er skyfrit.

Hovedrollen om søndagen kan blive Kong Frost

De laveste temperaturer finder man formentlig i Midtjylland. Her havner man lokalt omkring frysepunktet. Men der er en tendens til, at det er hele landet, som kommer til at opleve kulden, og det kun er de østvendte kyster som holder minimumstemperaturen over seks grader.

Mandag minder om søndagen, men med den lille forskel, at der lokalt i Vestjylland kan være steder, hvor temperaturen falder yderligere. Prognosernes bud er, at vi havner nogle grader under fryspunktet.

Bornholm: Våd og mild

I Østersøen udspiller sig en anerledes vejrsituation end i resten af landet. Fredag og mandag ligger der en dyne af skyer, som holder på varmen. Samtidig er vandet stadig i et tocifret temperaturleje. Henover weekenden kan man på solskinsøen blive ramt af lidt regndråber, mens det holder mest tørt i resten af Danmark.

Hvorom alting er, så er det blevet tid til handsker og hue.