11.000 forskere advarer: Klimakrisen truer menneskeheden

Forskerne opfordrer alle til at "gribe til handling for at bevare livet på Jorden".

Udledningen af CO2 er et kæmpe problem, og verdenssamfundet skal udskifte fossile brændstoffer med vedvarende energi, lyder det. (Foto: © RICHARD CHUNG, Scanpix)

Flere end 11.000 forskere fra 153 lande slår alarm. Klimakrisen truer os alle, lyder det.

Forskerne har tirsdag publiceret en fælles erklæring i det videnskabelige tidsskrift Bioscience Magazine. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Krisen kan bringe "hidtil usete lidelser" for menneskeheden, hvis ikke der skrides til drastiske handlinger.

- Forskere har en moralsk forpligtelse til klart og tydeligt at advare om enhver trussel mod menneskehedens eksistens, skriver forskerne i erklæringen.

Vedvarende energi og plantebaseret kost

Forskerne William Ripple og Christopher Wolf fra Oregon State University har ledet udarbejdelsen af erklæringen.

- På trods af 40 års globale klimaforhandlinger har vi med få undtagelser fortsat, som vi plejer, og vi har i grove træk ikke formået at adressere krisen, skriver de.

- Klimakrisen er her, og den accelererer hurtigere, end de fleste forskere havde regnet med.

De mange tusind forskere foreslår en række tiltag, som vil kunne mindske de værste konsekvenser af klimakrisen.

Herunder at erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energikilder, at gå over til en mere plantebaseret kost, beskytte jordens økosystemer og stabilisere størrelsen på verdens befolkningstal.

Det opfordrer forskerne til:

  • Energi: Erstat fossile brændstoffer med vedvarende energi. Lad fossile brændstoffer blive i undergrunden. Stop med at støtte selskaber, der lever af fossile brændstoffer. Indfør CO2-afgifter, der er høje nok til at stoppe brugen af fossile brændstoffer.

  • Luftforurening: Skær hurtigt ned på udledningen af hurtigt nedbrydelige gasser som for eksempel metan. Det kan reducere den kortsigtede opvarmings-tendens med op til 50 procent, mener forskerne.

  • Natur: Hold igen med at rydde land. Genopbyg og beskyt økosystemer som skove og mangrover, der kan absorbere drivhusgasser.

  • Mad: Spis mere plantebaseret og færre animalske produkter. Omlægningen af kosten vil have stor indvirkning på udledning af drivhusgasser.

  • Økonomi: Omlæg den økonomiske afhængighed af CO2-udledende energi.

  • Befolkning: Stabiliser den globale befolkning, der vokser med mere end 200.000 personer om dagen.

Alle må hjælpe til

Forskerne opfordrer alle mennesker til at "gribe til handling for at bevare livet på Jorden, vores eneste hjem".

Derudover tilføjer de, at Paris-aftalens mål om at holde den globale temperaturstigning under to grader ikke er godt nok.

- Selv hvis alle klimamålene blev indfriet, ville det være mindre end halvdelen af, hvad der er behov for at gøre for at begrænse accelereringen af klimaforandringerne i det næste årti, skriver de.

/ritzau/