200.000 DAB-radioer er ubrugelige fra i dag

Søndag bliver radioen tavs hos næsten én million lyttere. Til gengæld bliver der plads til flere radiokanaler.

Over 200.000 DAB-radioer bliver ubrugelige, og endnu flere skal indstilles igen, når det digitale radiosignal bliver opgraderet til det nye DAB+-format i morgen, søndag.

Den seneste måneds tid er der derfor blevet annonceret en del om det nye radioformat, og ifølge en opgørelse fra kampagnen Mere Radio, som Slots- og Kulturstyrelsen står bag, bliver et sted mellem 900.000 og 950.000 radiolyttere berørt.

- Når lytterne tænder DAB-radioer søndag, vil de opleve en tavs radio, forklarer Tobias Enné, talsmand for kampagnen.

Har lytterne en radio, der er købt før 2012, er der høj risiko for, at den ikke fungerer, mens dem, der har en nyere model, der kan modtage DAB+-formatet, skal sætte radioen til at finde kanalerne på ny.

Trods kampagner er der dagen før overgangen til det nye signal stadig nogen, som ikke ved, hvad de skal stille op i morgen.

- Jeg har ingen ide om, hvad der kommer til at ske, siger Anne Mette Bøjlesen, der er studerende og bor i Aarhus.

- Og jeg tvivler på, at min radio virker i morgen. Den er efterhånden gammel.

Der er også dem, som er helt med på, hvordan DAB+ virker, og som er klar til skiftet.

- Der har været annonceret en del om det, så det er ikke noget problem, siger Anni Nissen, der er pensioneret sygeplejerske fra Aarhus.

- Jeg har haft radioen i flere år, og jeg har tjekket, at det er en, der kan modtage DAB+. Så jeg regner med og håber da på, at den virker i morgen.

Samme tjek har Christian Willandsen lavet. Han er pensionist og bor i Ballerup.

- Min radio virker afgjort i morgen, understreger han.

Guide: Virker din radio i morgen?

Det er Folketinget, der har besluttet, at der fra 1. oktober 2017 skal sendes radio i DAB+-format. Det nye format betyder blandt andet, at der bliver plads til flere landsdækkende kommercielle radiokanaler og flere regionale radiostationer.

Tobias Enné fra Mere radio forklarer her, hvad dem med en tavs radio skal gøre i morgen:

  1. 1

    Kan din radio modtage DAB+-signalet? Står der DAB+ på din radio, eller er produceret og solgt de seneste fem år, er du klar til DAB+. Står der ikke DAB+, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du med ”P4-tricket” teste, om den virker: Se om du kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio? Kan du det, er du klar til formatskiftet. Årsagen er, at DR's P4-distrikter indtil i morgen er de eneste, der blev sendt i DAB+-formatet, og kan din radio modtage dem, er den derfor klar til de nye tider.

  2. 2

    Det kan du gøre, hvis du ikke har en DAB+-radio Der er flere andre steder, du kan høre digital radio alligevel. Det kan være på din computer via nettet, på din smartphone eller tablet - og på nogle tv kan man også høre digital radio. Du kan selvfølgelig også vælge at anskaffe dig en ny DAB+-radio.

  3. 3

    Det skal du gøre, hvis du har en DAB+-radio Selvom du har en DAB+-radio, ryger indstillingerne ved overgangen til det nye format. Du er nødt til at genindstille din DAB+-radio ved at trykke på autotune/scan-knappen (den kan også hedde andre ting) i 5-7 sekunder. Radioen går herefter i gang med at scanne sendenettet og genindstiller så sig selv med de nye informationer.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen skrev vi, at DAB-radioer fra før 2012 ikke virkede med DAB+. Det er ikke altid rigtigt. De første radioer med DAB+ var på markedet allerede i 2007, selvom standarden ikke var særligt udbredt dengang.