57 forskellige giftstoffer fundet i europæiske honningbier

En ny metode til at opdage giftstofferne kan være med til at opklare hvorfor bierne dør - og hvordan vi kan redde dem.

Honningbier er fyldt med giftstoffer, viser ny forskning fra Polen. Bierne står for at bestøve 80 procent af vores afgrøder. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Honningbierne i Europa bliver udsat for noget af en cocktail af gift når de flyver rundt på markerne og bestøver vores afgrøder.

Ny forskning publiceret i Journal of Chromatography har dokumenteret op til 57 forskellige pesticider i bierner.

Honningbier er truet på verdensplan. I flere lande - værst i USA - kollapser hele bikolonier, et syndrom kaldet colony collapse disorder (CCD), og der er stadig en del usikkerhed omkring hvorfor det sker.

En forklaring er, at pesticider af typen neonikotinoider, som er forbudt i EU, desorienterer bierne, så de ikke kan vende hjem. Men problemerne med bierne fortsætter og flere forskere mener ikke de alene kan forklare biernes problemer.

Analyserer 200 giftstoffer samtidigt

Nu har forskere fra det nationale veterinære forskningsinstitut i Polen udviklet en metode, som kan analysere 200 pesticider på samme tid for at finde ud af, hvorfor honningbierne dør.

- Biernes sundhed er af samfundsmæssig interesse. Bier er ekstremt vigtige for miljøet og landbruget. De bestøver mere end 80 procent af afgrøderne og de vilde planter i Europa, siger Tomasz Kiljanek, der er hovedforfatter på den videnskabelige artikel, i en pressemeddelelse.

Da landbruget bruger så mange forskellige giftstoffer, er det svært at vurdere præcist hvilke der skader bierne - specielt når flere giftstoffer ofte bruges på samme tid. Forskellige kombinationer af giftstoffer og deres brug over tid kan påvirke bierne forskelligt.

Metode bruges på madvarer

Forskerne brugte en metode kaldet QuEChERS, som i dag bruges til at opdage giftstoffer i madvarer. Teknikken gjorde det muligt at teste bier for 200 forskellige giftstoffer på samme tid, og desuden kigge efter en lang række compounds, der bliver skabt når pesticiderne bliver nedbrudt.

Metoden blev brugt til at teste over 70 tilfælde hvor honningbier var blevet forgiftet.

- Det her er kun begyndelsen på vores forskning i pesticiders påvirkning af honningbiernes helbred, siger Thomasz Kiljanek.

- Forgiftningen af honningbier er toppen af isbjerget. Selv ved meget lave niveauer kan pesticider svække biernes forsvarsværker, så parasitter og virus kan dræbe kolonien.

Han forventer at deres resultater vil udvide forskernes viden om hvordan pesticiderne påvirker honningbierne og gøre det lettere at vurdere risikoen ved at blande forskellige giftstoffer.