66 millioner år gammelt dinosaurskelet solgt på auktion: 'Det er ikke et spor vigtigt fund'

Anonym samler giver 50 millioner for skelet af kæmpedino. Men for videnskaben er den ikke vigtig, siger ekspert.

Den 66 millioner år gamle triceratops er et meget flot eksemplar. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)

auktionshuset Giquello i Paris kom et omkring 66 millioner år gammelt skelet af dinosauren triceratops under hammeren i dag.

Det var en anonym amerikansk samler, der løb med det otte meter lange og to meter brede skelet. Han måtte punge ud med 6,65 millioner euro (tæt ved 50 millioner kroner).

Flere læsere har skrevet til os på DR, hvordan det kan være, at et så stort fund bliver solgt på auktion.

Det har vi spurgt palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe Jesper Milan om.

Og ifølge ham er grunden ret klar. Fundet er nemlig ikke vigtigt for videnskaben.

- Det er ikke et spor vigtigt fund. Det er en meget velkendt art, som man har hundredvis af fund af.

Men der er også en anden vigtig grund.

Nemlig at dinosauren er fundet i Nordamerika, forklarer Jesper Milan.

- Der er meget forskellige regler, alt efter hvor i verden man er. Den her er fundet i Nordamerika, og hvis den er fundet på privat land, så må grundejeren gøre, hvad han vil med den.

Den bliver kaldt 'Big John' på grund af sin længde på omkring 8 meter og sin bredde på 2 meter. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)

Danefæ og Danekræ

Var den store dinosaur fundet på den jyske hede, så ville den ikke blive sat til salg på for eksempel lauritz.com.

Herhjemme har vi nemlig en lov, der siger, at alle fund, der har videnskabelig eller udstilingsmæssig værdi, erklæres for danefæ eller danekræ.

Danekræ er et navn for jordfundne naturskabte genstande, der har en stor naturhistorisk værdi. Danefæ er et navn for ting fra fortiden, der bliver fundet i jorden i Danmark, og som er forarbejdet af ædelt metal, eller som har kulturhistorisk værdi.

Skelettet er fundet i Nordamerika og er derefter blevet samlet i Italien. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)

Derfor ville et sådan fund med stor sandsynlighed blive erklæret for danekræ herhjemme.

Han understreger, at hvis skelettet havde været af stor videnskabelig betydning, så var museer og forskere med al sandsynlighed gået sammen om at byde på det nordamerikanske fund.

Meget flot eksemplar

Selvom det ikke er en unormal opdagelse i den forstand, at der findes masser af eksemplarer, så er skelettet alligevel interessant på andre punkter, fortæller Jesper Milan.

- Det, der kan være spændende ved den, er, at den er meget komplet og sikkert et meget flot eksemplar.

Men derfor skal man alligevel være varsom, før man bruger sine ti millioner kroner på auktionen i dag.

- Man skal passe rigtig godt på, når man køber sådan noget. For når der kommer økonomiske interesser i salget, så gør sælger ofte meget for at få det til at se flot ud. Så det er altid godt at alliere sig med en fagmand, råder Jesper Milan.

Og det er der en grund til:

- Hvis man forestiller sig, at man finder to tredjedele af et skelet, så modellerer man og spartler, som man tror, resten har set ud. Og hvis man skal lave en videnskabelig undersøgelse af det, så ved man ikke, hvad der er rigtige knogler og rekonstruerede.

Den store dinosaur, der er på auktion i Paris i dag, er ikke den første af sin slags. De er fundet masser af gange, fortæller Jesper Milan, palæontolog og Museumsinspektør på Geomuseum Faxe. (Foto: SARAH MEYSSONNIER © Ritzau Scanpix)

Han fortæller, at der har været eksempler, hvor skeletter er blevet købt på auktion, og flere år efter har det vist sig, at det er knogler fra flere forskellige dyr, der er sat sammen.

- Det er sket masser af gange, at man har sammensat flere forskellige dyr. Det sker ved uheld, men i den kommercielle branche mere bevidst for at få et flot salgsprodukt.

Har man alligevel lyst til at indrette sit hjem med den store triceratops, så har Jesper Milan et godt råd til, hvordan den skal opbevares:

- Under alle omstændigheder ville jeg have den udenfor børns rækkevidde.

FacebookTwitter