Det ene ben foran det andet. 10.000 gange hver eneste dag.
De mange skridt er blevet en gængs sundheds-milepæl, som folk verden over stræber efter at nå hver dag. På smartwatches og skridttællere er 10.000 indstillet som det standardmål, du skal opnå hver dag.
Men hvorfor lige 10.000 skridt?
Det har du måske også undret dig over, når du sent om aftenen går en tur i mørket for at nå i mål. Er det en magisk grænse for din sundhed, eller hvor stammer det fra?
Ifølge Jens Høyer-Kruse, der er adjunkt på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, er det faktisk ikke så vigtigt, at du når lige præcist 10.000 skridt.
- Om du går 8.000, 12.000 eller 20.000 skridt på en dag, er ikke afgørende. De 10.000 skridt skal ses mere som en rettesnor. Selvfølgelig er mere motion lig med bedre resultater - dog til en vis grænse, siger Jens Høyer-Kruse, der er adjunkt på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.
Faktisk stammer de 10.000 skridt da heller ikke fra videnskabelige undersøgelser. De kommer fra en reklamekampagne for en skridttæller, der blev lanceret i Japan i 1965.
Kom i kølvandet på OL i Japan
Skridttælleren hed ‘manpo-kei’, og direkte oversat fra japansk betyder det 10.000 skridt-system.
Timingen var helt perfekt, for da skridttælleren blev lanceret havde Tokyo lige været vært for De Olympiske Lege i 1964, og derfor havde japanerne et øget fokus på fysisk aktivitet.
Reklamen ramte plet med sit budskab, og japanerne tog hurtigt sundhedsmålet til sig.
Siden har det daglige sundhedsmål vandret kloden rundt, og nu har målet også sneget sig ind i din telefon og dit smartwatch, der giver dig konfettiregn, hvis du går 10.000 daglige skridt.
Og selvom de 10.000 skridt måske er hevet ud af det blå, viser forskningen, at det er godt for dig at nå målet hver dag, forklarer Bente Klarlund, der er professor på Københavns Universitet, hvor hun forsker i, hvordan motion påvirker vores krop.
- Forskningen tegner et tydeligt billede af, at den populære ”10.000 skridt”-kampagne er spot-on, fordi dødeligheden ikke falder væsentligt for dem, der går mere end 10-12.000 skridt, siger Bente Klarlund.
Hvor mange skridt er egentlig nok?
Men når nu de 10.000 skridt er hevet ud af en reklame, kan man så slippe afsted med lidt færre daglige skridt og stadig bevare de sundhedsmæssige fordele?
Svaret er ikke entydigt, men i et stort amerikansk studie, hvor forskere fulgte 4.840 amerikanere over en tiårig periode, tyder noget på, at 8000 skridt også er et fornuftigt dagligt mål.
Forskningen stiller antallet af skridt op imod dødelighed, og viser, at kurven begynder at flade ud allerede ved 8.000 daglige skridt.
- Forskerne kunne konstatere, at risikoen for tidlig død var 50 procent lavere blandt de deltagere, som gik 8.000 skridt dagligt, end for dem, der gik 4.000 skridt dagligt. Jo flere daglige skridt, jo længere levede de, siger Bente Klarlund.
Så 8.000 skridt er godt, men tallene afslører, at 10.000 er lidt bedre og kan give dig lidt længere levetid. Derimod er der ikke nævneværdig forskel på om du går 10.000 eller 12.000 skridt.
Så de 10.000 skridt er ikke så langt fra, hvad videnskaben peger på er sundt.
Alligevel kan du ikke sætte lighedstegn mellem 10.000 daglige skridt og din sundhedstilstand som helhed. Et aktivt liv starter dog med gode vaner, råder Jens Høyer-Kruse:
- For nogle mennesker kan et par få ekstra tusinde skridt hver dag på sigt have stor betydning. Ikke mindst fordi det kan være starten på bedre vaner, hvor man bevæger sig mere.