Alle med store muskler tager steroider - og tre andre myter om at løfte vægte

Rigeligt søvn, sund kost og styrketræning giver de fleste mulighed for at få en muskuløs krop.

Mange billeder viser kun resultaterne fra for eksempel fitnessatleter, mens vejen derhen er nøje tilrettelagt (@Unsplash).

Der er allerede en plan for genåbningen af meget af den indendørs idræt, mens fitnesscentrene må vente lidt endnu. Når der endelig er grønt lys, kan du forvente ømme muskler, hvis du har holdt pause.

Når du starter op på styrketræningen igen, sker der mikroskopiske overrivninger i dine muskelfibre. Forsimplet kan man sige, at når de er lappet igen, kan kroppen klare lidt mere belastning end før.

Det er hårdt arbejde, når musklerne skal vokse. Derfor findes der mange hele og halve sandheder for at finde de bedste smutveje til en stærk og tonet krop. Men får man i virkeligheden store lår af at squatte? Og hjælper proteinpulver faktisk til i processen?

Niklas Meier er personlig træner med en kandidat i idræt og speciale i styrketræning og bevægelse. Han guider os igennem en verden af store muskler, når vi gør forårsrent i myterne om styrketræning.

1

Kvinder kommer til at ligne mænd, når de styrketræner

(Foto: Unsplash)

Det er ikke kun løbeturen, der er gavnlig for din krop - om du så er kvinde eller mand. Styrketræning er godt for begge køn, og det kræver først og fremmest et stort arbejde at blive muskuløs og markeret at se på.

- Der er ingen nævneværdige fysiologiske grunde til, at kvinder skulle træne anderledes end mænd, siger fysisk træner Niklas Meier.

Det muskuløse look kræver den rette diæt, træning og ikke mindst disciplin - gerne over en årrække. Hvis du som kvinde svinger håndvægtene en gang eller to om ugen i ny og næ, er der ikke ikke stor sandsynlighed for, at du fra den ene dag til den anden ligner mere en mand end en kvinde.

- Mange billeder fra Instagram viser kun resultaterne fra for eksempel fitnessatleter. Men det er hårdt arbejde og nøje tilrettelagt træning og kost, der ligger bag billederne. Hele livsstilen er sammensat for netop at opnå looket, siger Niklas Meier.

Nogle kvinder tager endda ulovlige metoder i brug gennem anabole steroider til at opnå det meget muskuløse kropsideal. På den måde tilfører de kroppen mere af det mandlige kønshormon, testosteron.

2

Det muskuløse ‘look’ kan kun opnås ved at tage steroider

(© Unsplash)

- Nej. Man kan sagtens være muskuløs uden brug af steroider. Den professionelle fodboldspiller er også relativt muskuløs og tager nok ikke steroider. Jeg tror, det afhænger af, hvad man opfatter som ‘muskuløs’. Men man kan også godt opnå bodybuilder-looket uden brug af steroider, slår Niklas Meier fast.

Der er særligt tre punkter, der er vigtige, for at opnå et meget muskuløst udseende. Det handler om at spise nok, styrketræne nok og sove nok - over en årrække.

Hård træning med tunge vægte, et kalorieoverskud og cirka syv til otte timers søvn vil give din krop gode forudsætninger for over tid at kunne vokse i muskelmasse. Men i perioder, vil du opleve, at din træning står stille.

- Det er ganske normalt at træning stagnerer i perioder og er omskifteligt i forhold til den måde vi sover på, prioriterer på og lever på helt generelt. Og så bliver vi jo bare ældre, siger Niklas Meier.

Nogle griber til de ulovlige anabole steroider for hurtigere at nå det muskuløse udseende, men med alvorlig risiko for sundheden. Bivirkningerne spænder vidt fra akne til hjerteproblemer, mens der også er en del bivirkninger i forhold til sexlyst og problemer med rejsning efter brugen af anabolske steroider.

3

Du får store lår af at squatte

(Foto: Unsplash)

Uanset hvad dit mål er, så er svaret på, om man får større lår af at squatte både ja og nej. Der sker nemlig to parallelle processer i din krop, når du træner denne fantastiske øvelse, der går lige i baller og lår.

- Vores kroppe er i større eller mindre grad dækket af et lag af fedtvæv. Når du er aktiv, forbrænder du mere - og samtidig øger du muskelmassen i lårene ved at squatte, så mit bedste svar er både ja og nej til denne myte, siger Niklas Meier.

Alligevel kan der godt ske noget med formen af dine lår, hvis du styrketræner over en længere periode. Styrketræning øger musklens størrelse, mens en aktiv livsstil kan medføre et større kalorieforbrug, som kan få musklen til at se mere markeret ud.

4

Proteinpulver hjælper ikke

(Foto: Unsplash)

Musklerne bruger proteiner som byggesten. Derfor skyller de garvede ofte styrketræningen ned med en protienshake. Det forsyner musklerne med proteiner i deres restitutionsfase.

Men er det i virkeligheden bare endnu en ting, som vil sælge os et kropsideal? Både-og, siger Niklas Meier.

- Langt de fleste, der ikke træner med målsætningen om at få øget sin muskelmasse, får nok protein gennem kosten, siger han.

Men hvis man styrketræner, kan man have større behov for protein. Der kan proteinpulver være en god kilde til protein, uden man nødvendigvis behøver tygge sig gennem kyllingebryster og enorme mængder af linser og bønner, der også er rige på proteiner.

- Proteinpulver kan være et fornuftigt tilskud til en ellers sund og varieret kost, hvis man har behovet for ekstra protein, siger Niklas Meier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk