Danmarks Motionsuge: Spring i virtuel faldskærm eller skyd med pistoler helt gratis

I næste uge slår foreningslivet dørene op og byder dig velkommen i klubben.

Kom med til hele Danmarks Motionsuge, hvor foreningslivet slår dørene op. Billedet til venstre forestiller en fuldautomatisk riffel, som betjenes til Forsvarets Informationsdag. Den får du desværre ikke mulighed for at prøve til Danmarks Motionsuge. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Grafik: Thea Sloth Jørgensen)

Er løbeturen bare alt for kedelig, og mangler du selskab, leg og action? Så er det heldigt, at der findes et væld af andre aktiviteter, som du kan kaste dig over.

Lige netop i den kommende uge får du en unik mulighed for at komme ud og få pulsen og adrenalinniveauet lidt op.

Du kan prøve alt fra cheerleading og quidditch til padeltennis og bueskydning. Måske har du bare ikke opdaget den sportsgren, der passer perfekt til dig.

1

Roller derby

. (Foto: Ellen O'Nan © Scanpix)

En af de sportsgrene, du kan prøve kræfter med i motionsugen, er roller derby.

- Jeg synes, roller derby er en ret fantastisk sport, siger Morten Zacho, der er idrætsfysiolog ved Syddansk Universitet.

Her kæmper to hold på rulleskøjter om at overhale modstanderne på en oval bane. Det er en kontaktsport, og det er tilladt både at skubbe og mase for at komme forbi hinanden.

- Vi er afhængige af hinandens kroppe, og her har vi en måde at være i fysisk kontakt med andre, som aldrig vil kunne genskabes online, fortæller Morten Zacho.

Udover at få mulighed for at komme i fysisk kontakt med hinanden igen efter en lang corona-pause, kan du også få sved på panden.

- Der er næsten ingen anden balletræning, der kan måle sig med rulleskøjteløb, hvor man sprinter, siger Morten Zacho og tilføjer:

- Der er også et element af intervaltræning, som gør, at du også får trænet din muskelstyrke. Derudover skal du bruge en masse balance og koordination, når I skubber til hinanden. Det er god træning af kroppens kerne.

I motionsugen kan både børn og voksne prøve at spille roller derby i Aalborg i Nordjylland.

2

Floorball

. (Foto: Markus Aeschimann © Scanpix)

Floorball er en stavsport ligesom ishockey, men den kræver hverken is eller skøjter.

- Floorball er en alsidig sport, hvor man både får kondition og hurtighed, men også noget styrke. Især til benene, fortæller Morten Zacho.

Hvert hold har en målmand og fem markspillere, og alle kan være med på holdet.

- Det er relativt nemt at komme i gang med floorball. Det kræver ikke så meget teknik, før man har det sjovt. Derfor er det også en af de ting, man bare skal kaste sig ud i, siger Morten Zacho.

Markspillerne er udstyret med en stav, som giver en unik måde at styrke kroppen på, fortæller han:

- Det er godt for benene, fordi man er meget foroverbøjet på grund af staven. Det giver noget ekstra træning til baller, lår og den nedre ryg.

I motionsugen kan du prøve at spille floorball flere steder i landet, blandt andet i Randers i Midtjylland.

3

Skydning

. (Foto: ANN WANG © Ritzau Scanpix)

Skydning er en anden og helt anderledes idræt, du kan prøve i motionsugen.

Pistoler får straks tankerne sporet ind på diverse actionfilm, men skydning er ikke en idræt, hvor man får pulsen op eller bliver særligt styrketrænet.

Det kan dog en masse andet, fortæller Morten Zacho.

- Man træner evnen til at få ro. Det er nærmest en form for meditation at gå til skydning, siger han og tilføjer:

- Hvis man kommer i gang med det, får det ofte folk til at træne andre ting. For at kunne få pulsen ned, er man nødt til at være i god kondition. Hvis man vil blive god til skydning, er det en god idé at lave noget konditions- og styrketræning ved siden af, siger han.

Du kan både prøve at skyde med riffel og pistol, eller du kan finde din indre Robin Hood frem med bue og pil i motionsugen.

Til Skydesportens Dag kan du for eksempel prøve at ramme bullseye i Fredericia i Syddanmark.

4

Jumping Fitness

. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Hvis du leder efter en ny og sjov aktivitet, du kan lave i fitnesscenteret, er jumping fitness måske et godt bud.

Jumping fitness er en form for aerobic, der foregår på små trampoliner, hvor man får pulsen op og sved på panden.

- Ideen er, at man laver forskellige danse-hoppe-trin på en trampolin, og at man gør det på et hold som gruppetræning. Det kan være sjovere end at stå på gulvet eller at bruge en stepbænk, fortæller Morten Zacho.

- Først og fremmest er det konditionstræning, men det er også rigtig meget koordinations- og rytmetræning, siger han.

Jumping fitness giver dig mulighed for at styrke hele kroppen på én gang, men du gør det samtidig på en mindre belastende måde.

- Det er skånsomt for leddene og kroppen, fordi underlaget er blødt. Det er i øvrigt rigtig godt for dem, der har ledproblemer og ikke kan løbe og hoppe, fortæller Morten Zacho.

I Danmarks Motionsuge kan du blandt andet opleve jumping fitness i Haslev på Sjælland.

5

VR Faldskærmsudspring

. (Foto: Guenter Hofer © Scanpix)

Har du faldskærmsudspring på din bucketliste, men har svært ved at tage springet?

Teknologien giver i dag mulighed for at opleve et faldskærmsudspring - helt uden du behøver at hoppe ud fra et fly.

I motionsugen kan du få en introduktion til faldskærmsudspring ved at blive udstyret med et par VR-briller i en vindturbine, der tilsammen skal simulere et rigtigt faldskærmsudspring.

Faldskærmsudspring giver ikke nogen nævneværdig motion eller styrketræning, fortæller Morten Zacho, men din krop får en anderledes form for oplevelse.

- Man får et adrenalinsus og et rush, og det er en anledning til at komme ud i verden, siger han.

Du kan prøve et virtuelt faldskærmsudspring med Dansk Faldskærms Union til Kulturnatten i København, der foregår samtidig med Danmarks Motionsuge. Derudover kan du finde de mange sportsgrene, som du kan prøve helt gratis her.