Drop nøgler som knojern og falske opkald: Ekspert guider dig til en sikker tur hjem fra byen

At kunne nedtrappe en konflikt er lige så vigtigt for din sikkerhed som at kunne slås.

Få fem gode råd til at nedskalere konflikter og forsvare dig selv i nattelivet. (© Unsplash)

Nattelivet genåbner, og derfor skal der festes. Men når festen er slut, og du skal hjem, kan den festlige stemning hurtigt blive afløst af en utryg følelse.

Utrygheden er du ikke alene om.

Det slog bevægelsen #textmewhenyougethome fast, efter den 33-årige brite Sarah Everard blev dræbt på vej hjem fra en bytur i London i foråret.

- Når man går i byen, er mange unge påvirket, der er ofte store følelser på spil og territorier, der skal beskyttes. Derfor er nattelivet et sted, hvor man er mere udsat for vold og overgreb.

Det siger Joen Weidemann, der er chefinstruktør i selvforsvarsteknikken Krav Maga og ejer af Heartcore, der er et træningscenter for selvforsvar.

Nøgler som knojern virker ikke

Hvis en person krydser din vej på hjemturen, har du måske prøvet af famle i lommen efter din telefon for at 'ringe' til din veninde.

Det kan også være, at du har brugt dine nøgler som et primitivt knojern mellem fingrene. Men de to strategier virker ikke efter hensigten, fortæller Krav Maga-træneren.

- Nøgler mellem fingrene giver en kæmpe risiko for, at du selv får skadet dine fingre, siger han og fortsætter:

- Hvis du ringer til veninden, ved overfaldsmand godt, at personen, du taler med i telefonen, ikke kan hjælpe dig. Tværtimod viser du, at du ikke er opmærksom på dine omgivelser, og en dyr telefon kan gøre dig ekstra udsat for et røveri.

Undgå at stivne

Hvis du skulle opleve vold eller overgreb i nattelivet, er det vigtigt for din reaktionsevne at have prøvet det før i et træningslokale, mener Joen Weidemann.

- Den mest almindelige reaktion er at stivne, hvis nogen gør noget ubehageligt. Men i sådan en situation er tid afgørende for, at du kan nå at komme væk. I Krav Maga øver vi realistiske scener og forkorter reaktionstiden.

Krav Maga er et redskab til at nedskalere en konflikt og ikke eskalere den. Grebene hjælper dig til at forsvare dig selv ved at købe dig tid nok til at kunne flygte.

Brug dit kropssprog

I træningslokalet udspiller der sig en scene, der kunne været revet ud af en lørdag aften:

Du står og venter alene ved busskuret, mens en person nærmer sig. Du kryber dig lidt sammen for at virke mindre og usynlig.

- Det er langt bedre at puste sig lidt op og udstråle selvtillid. På den måde markerer du, at du ikke er et let offer, siger Joen Weidemann.

Kig efter ‘røde flag’

Det er ikke kun dit eget kropssprog, du skal være opmærksom på. Du skal også fokusere på personen, der nærmer sig.

- Vi lærer at kigge efter ‘røde flag’. Et rødt flag kan være, hvis personen laver et ‘witness check’ (vidne tjek, red.) ved at kigge sig over begge skuldre. Det er ikke normal adfærd, siger Joen Weidemann.

Et andet rødt flag kunne være, hvis personen stiller sig ubehageligt tæt på i din personlige sfære. Her må man gerne markere sig med stemmen med et tydeligt ‘stop’ eller ‘flyt dig’, og ellers bruge armene til fysisk at signalere, at personen skal flytte sig.

- Man må gerne have personlige grænser, og dem er der ingen, der har ret til at overskride, siger Joen Weidemann.

Her ses klip fra Krav Maga-træningen i træningscenteret Heartcore.

Gå efter skridtet i nærkamp

Hvis personen griber fat i dig, er en nærkamp opstartet. Her kommer Krav Maga-teknikkerne ind.

- Mange af de teknikker, vi lærer i Krav Maga, er de ‘beskidte tricks’. Det er alt det, der er forbudt inden for kampsport som for eksempel MMA.

I stedet for at stivne eller give personen et skub i brystet, er der nogle punkter, der er værd at huske på.

- Et tryk mod halsen vil med garanti flytte en stor mand, selvom han vejer 130 kilo. Det vil et tryk i brystkassen ikke. Men en mere skånsom måde at lægge en overfaldsmand ned på, er et simpelt spark i skridtet. Det vil knække ham sammen i smerte, men er relativt ufarligt på sigt. Hvis ikke du kan komme til hals eller skridt, kan det købe dig tid at prikke en finger i øjet eller sparke direkte mod et knæ, siger han.

En basic-lifeskill

Enhver form for kampsport må bruges i selvforsvar.

- Krav Maga er udelukkende selvforsvar. Derfor skal man altid vurdere, hvor farlig en situation er, før man vælger sine handlinger. Målet er kun at købe dig tid til at komme væk, siger Joen Weidemann.

Men vælger du at gå til Krav Maga, vil du få meget mere end bare motion, lover Joen Weidemann.

- Det kan give mere selvtillid at kunne forsvare sig selv i enhver situation. Jeg ser det som en bacis-lifeskill på højde med at kunne svømme.

Sammen i bevægelse er DR's årstema. Under temaet finder du inspiration til en aktiv livsstil.