En kold tur i bølgerne kan give dig mere sundt fedt

Det brune fedt hiver sukker ud af blodet, når kroppen udsættes for pludselig kulde.

Vandtemperaturerne ligger i øjeblikket og svinger mellem en og fem grader, så selvom foråret officielt er her, så kan du stadig nå et koldt gys i vandet. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Scanpix)

Er du blevet lidt ekstra blød de seneste måneder, så er du ikke den eneste.

Det fedt, du kan finde på mave, hofter og lår, er den hvide slags, der fungerer som dit lokale depotrum, hvor kroppen kan hente energi, hvis den er i underskud af mad.

Men din krop indeholder også en anden slags fedt, som knap så mange kender til.

Det brune fedt blev først opdaget i voksne mennesker i 2009 og sidder hverken på hofter eller lår.

I stedet finder du det brune fedt ved dit kraveben, skuldre og ned langs rygsøjlen og er på mange måder modsætningen til det hvide fedt.

Det brune fedt står lidt i skyggen af sin storebror, det hvide fedt, og er sjældent omtalt.

Men det relativt nye forskningsområde, kan vise sig at gemme på et stort potentiale, siger Camilla Schéele, der forsker i brunt fedt og forbrænding på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) på Københavns Universitet.

Brunt fedt er sundt fedt

I en ny undersøgelse har forskerne fundet ud af, at brunt fedt er koblet til en række sundhedstegn.

Undersøgelsen er lavet på 50.000 mennesker, hvor to kontrolgrupper med og uden brunt fedt er blevet sammenlignet.

Resultaterne viser, at den kontrolgruppe, der havde større mængder brunt fedt i kroppen, havde bedre kolesteroltal og nedsat risiko for type 2 diabetes sammenlignet med en kontrolgruppe uden brunt fedt.

Vi kan selv træne det brune fedt, hvor vi både kan gøre cellerne mere aktive, men også få flere brune fedtceller ved at udsætte kroppen for kulde, siger Camilla Schéele.

Fra naturens side er det brune fedt med til at varme kroppen op igen, når den bliver nedkølet. Derfor har særligt spædbørn eller pattedyr, der går i vinterhi, meget brunt fedt. Opvarmningen af kroppen kræver energi, og derfor forbrænder det brune fedt kalorier.

Træn dit brune fedt med en kold tur i bølgerne

Den udendørs idræt er netop sat i gang igen, og der er god grund til at være aktiv ude, selvom det kan være lidt koldt.

Jævnlig kuldepåvirkning af din krop aktiverer dit sympatiske nervesystem, som udskiller hormonet noradrenalin, der gør dine brune fedtceller aktive.

Så starter din krop en ret vild selvforbrændende proces.

Når det brune fedtvæv er aktivt trækker det sukker og fedt ud af dine blodbaner, som bliver brugt som brændstof til at opvarme din krop.

- Vi kigger meget mod vinterbadere, når vi studerer det brune fedt, fordi de får en jævnlig kuldepåvirkning af kroppen. I forsøg, hvor mennesker har båret en kuldevest to gange om ugen i seks uger, har de mere brunt fedt efterfølgende, siger Camilla Schéele.

Det store spørgsmål er stadig, hvor meget af det hvide fedt, som det brune fedt kan ‘spise’.

- Fra forsøg med mus ved vi, at aktivering af det brune fedt med kulde resulterer i vægttab. Men hos mennesker er det lidt mere kompliceret, da de har mindre brunt fedt. Man ved dog at selv i mennesker bliver fedtsyrer frigivet fra det hvide fedt, når vi fryser. De fedtsyrer bruger det brune fedt som brændsel til at opvarme kroppen. Jo mere aktivt brunt fedt, desto mere af det hvide fedt forbrænder vi, siger hun.

Potentiale til at regulere din appetit

Kroppen lagrer de kalorier, du ikke skal bruge nu og her, til senere brug.

Det er i sig selv meget smart, men med vores gode adgang til mad kombineret med den lykkefølelse, det giver at spise, har vi ifølge WHO et globalt problem med overvægt. På verdensplan er antallet af personer, der kæmper med fedme tredoblet siden 1975.

Det brune fedt kan blive et stærkt våben i dén kamp.

- Der findes forskning, hvor man har forsøgt at lave brunt fedt igennem kemi, men en decideret slankepille ligger noget ude i fremtiden, fordi det også påvirker resten af kredsløbet som for eksempel hjertet, siger Camilla Schéele.

Et forskerhold fra Københavns Universitet, har en hypotese om, at vi i fremtiden kan bruge det brune fedt som et middel til at regulere vores appetit.

- Vi undersøger lige nu, hvordan hjernen regulerer vores mæthedsfornemmelse og appetit alt efter om det brune fedt er aktivt eller inaktivt, siger hun.

Er du blevet mere nysgerrig på kroppens fedt, så kan du lytte til afsnittet 'Det fede fedt' fra podcasten Sygt nok.