Har du tabt dig? Danske forskere finder opskriften på at holde vægttabet

Appetitnedsættende medicin og motion var vejen frem for deltagerne i forsøget.

75 minutters kredsløbstræning om ugen med så høj puls, at du ikke kan tale, kan hjælpe dig til at holde dit vægttab. (Foto: Alora Griffiths © Unsplash)

Har du skruet op for motionen og ned for kalorierne, er du måske endelig nået i mål med et vægttab.

Men selvom du er lykkedes med et større vægttab, er det en helt anden sag at holde vægten nede år efter år. Hvis du, ligesom så mange andre, har prøvet at være rutsjebaneturen igennem, så er der godt nyt til dig.

Et hold forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital er netop kommet frem til hemmeligheden bag at holde vægttabet ved lige. Det skriver The New England Journal of Medicin.

- Vi har sammensat et motionsprogram, der med dokumenteret effekt kan holde vægten nede efter en lav kalorie diæt. Det skal naturligvis kombineres med sund kost, siger Signe Torekov, der er professor på Københavns Universitet.

I forskernes ugentlige motionsprogram, skal du enten dyrke minimum 150 minutters moderat motion, 75 minutters motion med høj intensitet eller en tilsvarende kombination af de to.

Knap to timer om ugen investeret på cyklen, løbeturen, i svømmebassinet eller en anden form for kredsløbstræning kan ifølge undersøgelsen være nok, hvis du det meste af tiden får din puls så højt op, at du ikke kan tale samtidig.

Din tarm skriger på mere mad

Hormoner i dine tarme oplyser din hjerne om, at du skal spise mere. De hormoner frigives oftere efter et stort vægttab. (© Mathis Duus Birkeholm)

Faktisk er der en god grund til, at mange tager på i vægt igen. I din krop er der en række biologiske processer, der kæmper imod dit vægttab. De sætter ind for at sikre, at kroppens fedtdepoter bliver fyldt op igen.

- Når vi har tabt os, sker der en modreaktion i kroppen. For det første bliver appetitten sat op af nogle hormoner i mave-tarm-systemet. Samtidig falder et appetithæmmende hormon på grund af mindre fedtvæv. Derfor får du lyst til at spise mere og dermed genvinde de kilo, du lige har tabt, siger Signe Toreskov.

Men det er ikke kun din tarm og mindre fedtmasse, der gør, at du tager på igen. Faktisk nedsætter hele kroppen sit energiforbrug for at spare på kalorierne og kæmpe imod din nye, lavere vægt.

- Derudover skruer kroppen ned for forbrændingen. Derfor oplever mange at tage på igen efter et større vægttab, siger hun.

Tilsammen giver det en biologisk cocktail, der gør at det kan være ekstremt svært at komme kiloene helt til livs, hvis du først har været overvægtig.

- Kroppen husker den fedtmasse, den har haft. Derfor søger den hele tiden tilbage til den øvre høje vægt, siger Signe Torekov.

Fire strategier til at holde vægten

Over et år har forskerne fulgt og vejet knapt 200 deltagere gennem deres vedligeholde af vægttab.

Undersøgelsen startede ud med en lav kaloriediæt, der gjorde at hver person i gennemsnit tabte sig 13 kilogram.

Derefter startede forsøget op med fire forskellige grupper, for at finde frem til den mest effektive måde at holde vægten nede det kommende år.

Video: Københavns Universitet med Anton Willemann (video) og Karina Kjærgård Kranker (grafik).

Appetitnedsættende medicin og motion er nøglen

Resultaterne viste, at både de, der kun trænede, og de, der kun tog fedmemedicin, kunne holde vægttabet på ca 13 kg.

De mest markante forbedringer skete i gruppen, der både motionerede og fik appetitnedsættende medicin. Her så forskerne et yderligere vægttab på cirka tre og et halvt kilogram efter et år.

Kropsvægten for de fire grupper der trænede, tog medicin, trænede og tog medicin og placebo-gruppe. (Foto: Karina Kjærgård Kranker. © københavns universitet)

Ikke kun kropsvægten havde flyttet sig. Fedtmassen var mindre, blodsukkeret lavere, konditallet højere og muskelmassen bevaret.

- De to grupper med motion øgede både deres kondital, tabte fedtmasse og tog på i muskelmasse. Det kunne tyde på, at det var et sundere vægttab end dem, der kun tabte fedtmasse, men uden at øge kondital. Det er et vigtigt aspekt at fremhæve, da man ikke nødvendigvis får en sundere krop af at tabe sig, hvis man samtidig taber muskelmasse,” siger Signe Torekov.

Kontrolgruppen, der kun modtog vejledning om kost og ikke havde motioneret efter et program eller taget medicin, havde taget omkring seks kilogram på igen efter et år.

- Forskningen viser, at man kan vedligeholde et stort og sundt vægttab med et motionsprogram. Vi kan se, at det er vigtigt, at vi har et system for at holde vægttabet. Det handler om, at vi som samfund giver nogle rammer, så der er mulighed for, at man får noget støtte efter vægttabet, siger Signe Torekov.

Sådan gjorde deltagerne

Hver deltager fik tildelt en træner som kontaktperson. Derudover blev alle deltagerne opfordret til at deltage i holdtræninger to gange om ugen og selv træne to gange om ugen (cykling, rask gåtur, løbetur).

Alle deltagere havde altså et mål for bevægelse per uge, der enten var at træne i 150 minutter ved moderat intensitet eller 75 minutter ved høj intensitet eller en tilsvarende kombination.

Træningsprogrammet var fleksibelt, så holdtræning kunne erstattes af individuel træning og omvendt.

- Hvis man gerne vil i gang med fysisk træning, så kan det være en god idé at starte med at cykle. Det overbelaster ikke knæene, og man kan få pulsen godt op. Hvis man samtidig har gennemført et vægttab, kan man tale med sin læge om den appetitregulerende medicin, siger Signe Torekov.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk