Hørlykke ramte muren efter håndboldkarrieren: I dag hjælper hun andre til et aktivt liv

Da Rikke Hørlykke fik et kontorjob, manglede hun suset fra håndboldbanen.

(Foto: Ernst van norde © Scanpix)

VM i herrehåndbold er netop skudt i gang i Egypten, og for spillerne betyder det en stringent livsstil både på og uden for banen hvad angår kost, motion og søvn.

Men hvad sker der, når nationalheltene forlader håndboldbanen og slutter karrieren?

DR har talt med Rikke Hørlykke, der er tidligere håndboldspiller på det danske kvindelandshold om at finde balancen i overgangen fra elitesportsudøver til et mere almindeligt liv med en aktiv livsstil.

I 2006 afbrød Rikke Hørlykke sin kontrakt med et år tilbage hos Slagelse. Hun spillede fire måneder som gravid i al hemmelighed for at gøre sæsonen færdig.

- Jeg måtte bare stole på at, at den lille spunk blev hængende derinde, og køre videre som en maskine, siger Rikke Hørlykke.

Men med sådan en kampgejst, var det så ikke noget af en omvæltning at forlade spillet?

- Jeg vil ikke sige, at jeg havde krise, men jeg oplevede et stort identitetsskift, som jeg lige skulle lande i, siger Rikke Hørlykke.

I dag har hun to børn med manden Klavs Bruun Jørgensen, der også er tidligere landsholdsspiller og tidligere træner for det danske kvindelandshold.

Et definitivt exit fra banen

Da Hørlykke trådte væk fra håndboldbanen i 2006, var hun klar over, at hun ikke kom tilbage.

Hun oplevede nemlig, at hendes personlige prioriteter skiftede i takt med, at maven voksede. Hun indså, at livet som professionel håndboldstjerne var svært at forene med et familieliv.

- Jeg ville ikke tilbage som professionel. Tanken om de mange rejsedage gør, at jeg søger noget mere stabilt, så mine børn ikke skal passes hele tiden. Så jeg finder et helt almindeligt job inden for reklamebranchen, fortæller hun.

Hendes karrierestop bliver starten på et nyt kapitel.

Og det kan være en meget sårbar periode for elitesportsudøvere, forklarer sportspsykolog fra Team Danmark Anders Bendixen.

Den tidligere landsholdsstjerne, Rikke Hørlykke, oplevede et identitetsskifte, da hun stoppede på banen. (© Rikke Hørlykke (privat))

- Der kan opstå en eksistentiel krise, når elitesportsudøvere stopper. Identiteten er ofte bundet op på sporten, så når håndbolden kastes til side, kan nogle stå tilbage med et helt grundlæggende spørgsmål: ‘Hvem er jeg?’, siger han.

Rikke Hørlykke opsøger derfor en mentor. Sammen finder de ud af, hvorfor hun har en følelse af, at det almindelige liv med 8 til 16-jobbet ikke indfrier hendes drømme, som hun troede.

Hvor blev suset af?

Fællesskabet og fysisk aktivitet bliver ikke en del af Rikke Hørlykkes nye liv i reklamebranchen. Men det betyder ikke, at gnisten for at udfordre sig selv og andre gennem fysisk aktivitet er slukket.

- Jeg savner sådan det rush, jeg får i en finalekamp. At aflevere et projekt og få et skulderklap kan ikke måle sig med følelsen på håndboldbanen, siger Rikke Hørlykke.

Der begyndte derfor at rumstere store tanker hos Rikke Hørlykke, som igen vender op og ned på hendes ‘nye’ liv.

- Skal jeg virkelig sidde på et kontor, når jeg er på job, og servicere børn, når jeg er hjemme? Er det dét, jeg skal bruge mit liv på? spurgte hun sig selv.

Rikke Hørlykke oplevede, at der var meget langt fra finalekampen til kampagneplanlægning i reklamebranchen.

Netop sådan et stort miljøskifte kan være en meget sårbar overgangsfase.

- I elitesporten er der miljøer, hvor man arbejder sammen med ekstremt dedikerede mennesker, der konstant tager store og radikale beslutninger. Når man så kommer ud på en almindelig arbejdsplads, kan det hele godt virke lidt mere leverpostejs-agtigt, siger sportspsykolog Anders Bendixen.

For familien i Virum betyder det, at Rikke Hørlykke må lægge hovedet i blød. For hvad er det, hun ønsker?

Det ender med, at hun endnu en gang laver et stort skifte i sit arbejdsliv for at lande det rigtige sted.

Bevægelse blev Hørlykkes kur

Rikke Hørlykke springer derfor ud som selvstændig i 2013 med coach-virksomheden Hørlykke Performance.

Nu skulle Rikke Hørlykkes hverdag bestå af at hjælpe andre med at få et mere aktivt liv.

Rikke Hørlykke hænger i og holder fast ved sin aktive livsstil. (© Rikke Hørlykke (privat))

- For mig er bevægelse er en slags selvmedicinering, fordi der rent kemisk i hjernen bliver udskilt dopamin og endorfiner. Det er fedt at kunne hjælpe andre med at få et mere aktivt liv, siger hun.

Når du bevæger dig i din hverdag, gør det nemlig, at andre ting i livet også glider lidt nemmere, mener hun.

- Det er altid hårdt at komme i gang med at træne, men når du er inde i et god flow, vil du opdage, at du bedre kan overskue at sætte en vask over eller lave aftensmad, siger Rikke Hørlykke og fortsætter:

- Daglige gøremål bliver lettere, og den energi, du bruger på din træning, kommer flere gange igen.

Træn hver morgen med Hørlykke

Hvis du selv har lyst til at få mere bevægelse i hverdagen og energi på kontoen, kan du hver morgen træne sammen med Rikke Hørlykke.

Klokken 6.40 træner hun nemlig med en udvalgt gæst på DR1 i programmet 'Morgentræning'.

Hvis du sover længe, kan du træne med Rikke Hørlykke, når det passer dig på DRTV.

I morges var det tidligere landsholdsspiller Lars Krogh Jeppesen, der blev trukket igennem Hørlykkes hårde træningspas - der havde en overraskende afslutning. Se hele afsnittet her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter