For kedeligt at slikke sol? Her er tre aktiviteter, der kan sætte gang i din sommer

Med roundnet og padel er du helt med på de nyeste trends inden for sport.

Få inspiration til sommeraktiviteter, der kan give dig sved på panden og mange grin sammen med andre. (Foto: Spikeball © Unsplash)

Sommerferien er enten i gang eller lige rundt om hjørnet for rigtig mange danskere.

Men det kan godt blive en smule kedeligt at ligge time efter time i strandstolen.

Selvom det siges, at det er sundt at kede sig, kan det bare være lidt sjovere at lege.

- Vi voksne leger for lidt. Vi har brug for mere leg i vores hverdag, siger Morten Hedegaard, der er padelkonsulent hos DGI.

Her kan du finde inspiration til i nogle af sommerens helt populære aktiviteter, der giver dig lidt mere action, konkurrence - og måske lidt sved på panden.

1

Få pulsen op med padel

  • For begyndere er et padelbat med en glat overflade at foretrække.
  • Padel kombinerer det bedste fra tennis, squash og badminton. (Foto: 10040 Anders Wiklund/TT © Anders Wiklund)
1 / 2

Padel, der også er kendt som padeltennis, er et ketcherspil, der tager det bedste fra tennis og squash - og tilsætter lidt smil og grin.

- Forestil dig, at du tager en stor gryde, fylder den godt op med tennis, tilsætter en fin portion squash og krydrer med en anelse badminton og bordtennis; så har du den yderst velsmagende og stærkt vanedannende disciplin padel, siger Morten Hedegaard.

Padel er en meget inkluderende sport, hvor ung som gammel kan være med. Det spilles med et bat og med en bold, der minder om en tennisbold. Padelbanen er 20x10 meter med et net i midten og med vægge rundt om banen, der er både hegn og glas.

Det er væggene, der giver spillet ekstra krydderi. Når bolden har ramt jorden på din side, må den godt hoppe op på væggen, og du skal så slå bolden tilbage til modstanderne, inden den rammer jorden igen. Væggene er med til at give spillet lange dueller og overraskende slag – også for en selv, når du er ny, siger Morten Hedegaard.

Padel er inden for de sidste par år blevet meget populært. Ved udgangen af 2021 estimerer Dansk Padel Forbund, at der er bygget over 500 padelbaner i Danmark, mens der for fem år siden kun var 14 baner i landet.

Padel er som udgangspunkt et doublespil. Det vil sige, at du spiller med tre andre, og derfor hører der altid et stort socialt fællesskab med, når der bliver spillet padel, fortæller Morten Hedegaard.

- Der bliver heppet, grinet og smilet meget i løbet af en omgang padel. Du får sved på panden, masser af bevægelse, og så er der også en del til hjernen. Der skal nemlig koordineres øje-hånd, når du skal ramme bolden med battet på det rigtige tidspunkt fra skæve vinkler, siger Morten Hedegaard.

Dog er padel knapt så fysisk krævende som for eksempel tennis. Det skyldes, at banen er mindre, og væggene er med i spillet. Derfor er det også let for begyndere at komme i gang med padel.

- Padel er spillet, hvor selv begyndere kan føle sig som verdensmestre, siger han.

2

Det fedeste havespil i år

  • I roundnet har banen ingen grænser. (© Unsplash)
  • Roundnet er nemt og sjovt at lære. (© Unsplash)
1 / 2

Roundnet, der også kaldes spikeball, er ét af de nyeste udendørsspil i Danmark. Spillet er hurtigt blevet populært, og i 2018 åbnede den første forening for roundnet-udøvere.

- Til at starte med var det fedt, hvis vi kunne samle fire spillere, men i dag er der altid 30-40 stykker, der dukker op til træning, fortæller Morten Engholt, der er én af initiativtagerne bag foreningen Roundnet Danmark.

Han har selv været til EM i Roundnet, men mange bruger det også som et hyggeligt havespil. Men det udelukker ikke, at man kan få pulsen godt op, fortæller han.

- Man kan selv skrue op og ned for, hvor meget der skal løbes, så det kan hurtigt blive hårdt. Spillet har ingen grænser, udover at man skal undgå at løbe ind i nettet. Derfor kan man hurtigt få pulsen op, hvis man går efter at vinde, fortæller han.

Roundnet er et spil, der er let at have med overalt - om du så skal på stranden, i parken eller bare er i haven.

Spillet går ud på at dyste to mod to om skiftevis at slå bolden ned i nettet og derefter give den videre til modstanderen.

Hvert hold har i alt tre berøringer af bolden, inden bolden skal leveres videre til modstanderen ved at kaste bolden ned i nettet. Når modstanderen fejler ved at lade bolden røre jorden, vinder du et point.

Det hold, der først får 21 point, har vundet.

3

Prøv disc golf i hele Danmark

  • Langt de fleste disc golf baner i Danmark er gratis at bruge. (Foto: Carmen Jaspersen)
  • Disc golf banerne er ofte bygget i naturskønne områder. (© Unsplash)
1 / 2

Skal du på date eller på tur med vennerne, kan disc golf være en god sommeraktivitet at kaste sig over.

Langt de fleste disc golf-baner er gratis at bruge, fordi de ligger på offentlige naturområder. Du skal bare selv medbringe en disc og lidt vand til den lange gåtur.

I disc golf er køllen og bolden fra det klassiske golfspil byttet ud med en frisbee. De 18 ‘huller’, som også hører til den almindelige golfbane, er erstattet af metalkurve, hvor discen skal ramme ned i.

Du har først fået discen i kurven, når den ligger inden i kurven eller hænger fast i kæderne.

Spillet er særligt godt, hvis I er en mindre gruppe, der trænger til at komme ud og lege. I kan nemlig være op til fire spillere i disc golf, og mens i arbejder jer frem på banerne, skal I tælle jeres kast - ligesom man ville tælle antal slag i golf.

Den spiller, der til sidste har brugt færrest kast på at få discen i kurvene, vinder spillet.

Facebook
Twitter