Kristian vejede 215 kilo: ‘Jeg var til min egen begravelse i en drøm’

Kristian Dalsgaard har tabt sig 75 kilo, men lukkede træningscentre udfordrer ham i at fastholde sine gode vaner.

(Foto: Kristian Dalsgaard (privatfoto))

Trætheden melder sig efter en lang dag.

Selvom flere nok ville overgive sig til sofaen, vil Kristian Dalsgaard hellere ned i det lokale fitnesscenter i Lystrup og rykke rundt på noget jern.

Men det kan han ikke. For lige nu har hans center lukket for fjerde måned i træk.

- Da fitnesscenteret lukkede ned for første gang i marts sidste år, var hjemmetræning ret spændende, og jeg så mange træningsvideoer på YouTube. Men nu er det bare ikke fedt mere. Jeg har svært ved at finde på øvelser, jeg har ikke de rigtige redskaber, og min krop er stadig så stor, at jeg ikke bare lige kan løbe fem kilometer, siger Kristian Dalsgaard.

For Kristian Dalsgaard betyder det, at han undervejs i sit store vægttab må gå nye veje, ændre sine vaner igen og kigge længere efter resultaterne i spejlet.

Til sin egen begravelse

Lige så langt tilbage, han kan huske, har Kristian Dalsgaard været overvægtig. Han har prøvet alle slags slankekure som juice-, 5:2- og sensekur - og taget det hele på igen.

Da han var tungest, sagde vægten 215 kilo.

Hans krop var udmattet. Men i årevis ignorerede han tegn fra sin krop som smerter, stakåndethed, besvær ved at gå på trapper, en dominerende træthed, og at han svedte året rundt.

Han passede ikke på sig selv. Men som 26-årig skete der et skift. Han blev far.

Fast besluttet på at se sine børn vokse op gav underbevidstheden ham et decideret wake-up-call.

- En nat drømte jeg en drøm, jeg aldrig vil glemme. Jeg var til i min egen begravelse. Jeg lå der i kisten, og mine børn og kone sad grædende ved siden af. Jeg ved ikke præcis, hvad jeg var død af, men da jeg vågnede, tænkte jeg, at jeg var død af fedme, siger han.

Siden den nat besluttede Kristian Dalsgaard at vende sit liv på hovedet.

Drømmen om de 99 kilo

De sidste to og et halvt år har Kristian Dalsgaard kæmpet en kamp, som de færreste kan sætte sig ind i. Han har reduceret sin kropsvægt med 75 kilo.

1 / 4

- Lige nu vejer jeg omkring 140 kilo. Jeg drømmer om at komme ned under 100 kilo. Jeg ville nødig have operationer, så jeg har givet den en skalle både med kost og motion. Jeg fik blod på tanden, da jeg så pilen på badevægten rykke sig hurtigt nedad i starten. Og så begyndte en verden af sunde madvaner, træning og viden om kroppen at interessere mig, fortæller han.

Kristian Dalsgaard har i stedet for lange, tunge træninger lagt flere små daglige mål og konkurrencer med sig selv ind i hverdagen.

- Jeg går ikke i seng om aftenen, hvis ikke jeg har gået mine 10.000 skridt. Og så kan jeg godt lide at teste mig selv: Hvor lang tid går der, før jeg ‘falder i’ og spiser et stykke slik, drikke et glas rødvin eller spiser en pizza?

Utallige kriser mellem billederne på Instagram

Instagram og Facebook bugner i før- og efterbilleder af vilde kropslige forvandlinger. Men lige under overfladen lurer de gamle vaner.

Kristian Dalsgaard bruger de sociale medier til at lægge pres på sig selv ved at fortælle åbent og dele ud.

- Det gør, at jeg har nogle andre at stå til regnskab overfor end bare mig selv. Hvis jeg ikke lægger noget op i noget tid, så kan folk finde på at skrive, om jeg er okay, og om jeg er gået i stå, siger han.

Netop fællesskabet er undervurderet, mener idrætspsykolog og professor Reinhard Stelter.

- Hvis man kun har et snævert ønske om at tabe sig, holder det ikke længe. Vi ved fra forskning, at fællesskabet er nøglen til et varigt aktivt liv. Folk har mere tendens til at vende tilbage til holdsport end spinning, siger han.

For blot to år siden havde Kristian Dalsgaard et noget mere anstrengt forhold til at dele ud af sig selv på sociale medier. Og på samme måde har han også vænnet sig til at trives i et fitnessmiljø, hvor veltrænede kroppe er mere reglen end undtagelsen.

- Det rør mig ikke, at folk kigger. Jeg har været overvægtig hele mit liv, men jeg kan ikke bruge min energi på at banke mig selv i hovedet. Jeg vil hellere bruge min energi på at ændre noget, jeg faktisk kan gøre noget ved som min vægt, siger han.

Nye vaner - endnu engang

Restriktionerne vendte alle danskeres hverdag på hovedet, og det har også haft store konsekvenser for ham.

- Det går langsomt, men heldigvis stadig den rigtige vej. Målet er derude, men der er blevet noget længere vej nu, fortæller han.

Den indre motivation fejler ikke noget. Men restriktionerne har gjort den store udfordring endnu større.

Kristian Dalsgaard bliver bakket op af Reinhard Stelter, der er professor i idræts- og coaching psykologi hos Københavns Universitet.

- Groft sagt kan man dele motivation for en sportsgren op i to kategorier. Den indre handler om kompetencer og interesser, og den er uændret. Men omverdenen er også en stor faktor, som bliver ændret drastisk med nedlukningerne, siger han.

Derfor kan der være en del støtte fra omverdenen i form af redskaber, instruktører eller øvelser, som man kan mangle under nedlukningerne.

Nedlukning kostede ekstra kilo

Flere gange under nedlukningerne har han fundet sig selv i et mentalt sort hul.

I julen tog Kristian Dalsgaard seks kilo på.

- Pizza, bland-selv slik og rødvin er mine store laster. Sådan vil det nok altid være, fortæller han.

Men i hverdagen går det fremad, og særligt støtte fra familie, kollegaer og venner har stor betydning for, at Kristian Dalsgaard er nået så langt i dag.

- Min kone skal have æren for halvdelen af det vægttab, jeg har opnået. Jeg var ikke nået så langt uden hende. Jeg er optimistisk, men gode vaner og en hverdag med bevægelse er på mange måder livsnødvendigt for mig, fortæller Kristian Dalsgaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk