For mange på stien? Her er din guide til alternative gåture i Danmarks fem største byer

Du kan blandt andet se vilde heste, gavlmalerier og brunstige ræve.

Find en ny vej igennem en af Danmark fem største byer, og slip for menneskemængden. (Foto: Collage og grafik: Signe Hovmøller Christensen - billede fra Colourbox og Unsplash)

Under corona er der ikke mange aktivteter i byerne, der er åbne.

Heldigvis har naturen altid åbent, og derfor er det oplagt at gå en tur.

Men der er nærmest folkevandring på de mest populære ruter, hvis du vælger en gåtur som Københavns Indre Søer. Det kan gøre det svært at holde afstand.

Hvis du har brug for inspiration til nye gå-ruter, har Dansk Vandrelaug samlet en oversigt over en række gå- og vandreture i Danmarks fem største byer.

Ruterne er udvalgt, så du kan komme væk fra menneskemængderne og samtidig opleve smukke naturoplevelser eller mærke historiens vingesus.

Bor du i København, Aarhus, Odense, Aalborg eller Esbjerg - eller lige i nærheden, er der god inspiration at hente til din weekend-gåtur lige her.

- Man behøver slet ikke at tage til Pyrenæerne for at se en storslået natur. I Danmark er der stor forskel på landskabet alt efter om du er i Thy eller i Gribskov, siger landsformand for Dansk Vandrelaug, Steen Kobberø-Hansen.

Men hvis du faktisk bare gerne vil blive i København, Aarhus, Odense, Aalborg eller Esbjerg, så er der også masser af muligheder for nye oplevelser dér.

1

København og hovedstadsområdet

(Foto: Collage og grafik: Signe Hovmøller Christensen - billede fra Colourbox og Unsplash)

Vores hovedstad er et sandt mekka for dig, der er interesseret i historie og arkitektur.

Hvis du har set Den lille havfrue og Operaen i nærheden af syv millioner gange, er der andre gode bud på nye oplevelser i København og omegn.

Blandt nogle af ruterne finder du en gallerivandring i Københavns Nordvestkvarter.

Her kan du komme på corona-venligt galleri, hvor 16 imponerende gavlmalerier sætter kulør på byen med vilde, fantasifulde og kæmpemæssige motiver.

Hvis du er klar på mindre by og mere natur, finder du også en rute i Utterslev Mose, hvor du kan opleve vilde heste, der står i en kæmpestor indhegning, og fritvoksende orkideer.

Lidt længere fra København kan du finde Rude Skov, der kan få dig op i højderne. Du kan nemlig besøge Maglebjerget, der er Nordsjællands højeste punkt. Om vinteren kommer rævene i brunst, og bliver så vilde efter en mage, at de skriger efter hinanden.

2

Aarhus

(Foto: Collage og grafik: Signe Hovmøller Christensen - billede fra Colourbox og Unsplash)

Vandreoplevelserne ligger og venter på dig som perler på en snor omkring Aarhus.

- Du kan blandt andet besøge skovene og søerne udenfor byen, hvor flere private lodsejere har åbnet deres områder, siger Steen Kobberø-Hansen.

I True Skov, der ligger vest for Aarhus, kan du nyde bøgeskoven og møde skotsk højlandskvæg på din tur. Om sommeren kan du plukke bær på den spiselige rute ‘Bærsporet’.

en anden rute kan du komme i zen med bølgebrus som soundtracket til din gåtur, der starter ved Moesgård Strand og fører dig igennem Fløjstrup Skov.

I Kasted Mose er ræve, oddere og rådyr fast inventar, som du kan møde året rundt.

I sommerhalvåret kan du være heldig at se den sjældne ynglefugl pungmejsen.

Lige nu er den højst sandsynlig stukket af til Sydeuropa, men kommer igen i løbet af foråret.

3

Odense

(Foto: Collage og grafik: Signe Hovmøller Christensen - billede fra Colourbox og Unsplash)

I Odense-området har du gode muligheder for at gå ture med kig til vand. Gennem det fynske landskab snor flere åer sig med rigt dyreliv.

Hvis du trænger til at se noget andet end Munke Mose, så tag på udflugt en smule længere ude af byen.

- Åerne og søerne i Odense skaber mange muligheder for gode vandreoplevelser. For eksempel vil en tur langs Ryds Å eller en tur i Tarup-Davinde-området give dig frisk luft og naturoplevelser, der gør dig glad i låget, siger Steen Kobberø-Hansen.

I Odense Vest finder du Elmelund Skov. Det er Odenses største skovområde med masser af vandhuller, der skaber gode levevilkår for padder som salamandre, frøer og tudser. Om vinteren lever de dog mest på land. Her de overvintrer i for eksempel en stor kompostbunke ved at krybe sig ind i midten for at undgå frosten.

I cykelafstand fra centrum finder du Stige Ø, der er et rekreativt område, der tidligere var byens losseplads. Hvis du har brug for at rykke kroppen rundt, kan du udfordre dig selv på den udendørs træningsbane.

Er det derimod Fido, der skal luftes her i weekenden, kan du overveje en tur til Hundeskoven i Tarup Davinde, hvor der er rigeligt plads til at boltre sig fri for hundesnore.

4

Aalborg

(Foto: Collage og grafik: Signe Hovmøller Christensen - billede fra Colourbox og Unsplash)

Hvis du trænger til at opleve noget andet end en gåtur på havnefronten, findes der en række gode og varierede vandremuligheder omkring Aalborg.

Blandt andet kan du lære byen at kende på kløverstierne i Nørresundby. Her finder du fire forskellige ruter, hvor du kan vælge mellem natur, kultur, kridtgrave eller fjord.

Vælger du ruten med natur i fokus, byder den på monumenter fra vikingetiden på Lindholm Høje, hvor der normalt græsser mange får. Derudover byder ruten på flotte udkigsposter, hvor du kan se det meste af Aalborg og Egholm. Ruten med kultur er mere bynær, og leder dig forbi både lystbådehavnen og Limfjordsbroen.

Er du vild efter mere natur, kan du også tage en tur til Hammer Bakkers østside, der byder på foranderligt landskab i form af hede, bakker og nåleskov.

I cykelafstand fra centrum finder du Drastrup Skov, hvor der er shelters og plads til friluftsliv.

5

Esbjerg

(Foto: Collage og grafik: Signe Hovmøller Christensen - billede fra Colourbox og Unsplash)

Esbjerg er placeret midt i en fantastisk natur med Vesterhavet som tætteste nabo. Det giver dig særligt gode muligheder for flotte naturrige oplevelser i Esbjerg-området.

Har du allerede set 'sort sol' på Rømø lige så mange gange, som der er fugle? Så kan du flyve lidt væk fra menneskemængden med disse anbefalinger nær Esbjerg.

Du kunne tage et hemmeligt sted hen. Kjersing Skov, også kaldet ‘Den hemmelige skov’, ligger i byen - men stadig afsides afskærmet af industribygninger.

I Den hemmelige skov finder du et åndehul med stort set alle danske træarter.

I efteråret kan du gå på slåen-jagt og plukke til din egen produktion af snaps. Skoven byder også på sæsonbestemte varer som sure æbler, nødder og bær.

I Holsted lidt uden for Esbjerg finder du fire kløverstier, hvor du kan møde vilde dådyr på din vej, eller slå et smut omkring kælkebakken, hvis sneen er faldet og du trænger til mere action.

Paradissørerne, hvor naturen vokser vildt, finder du i Måde. Den ene sø er en lergrav, mens den anden er en regnvandssø. Selvom det er en oplagt vinter-aktivitet, er det ikke en god ide at skøjte på de smukke søer nu. Begge søer er nemlig meget dybe, og de er derfor hverken bundfrosne eller sikre at færdes på.