Marie er popmusiker og lydforsker: Sådan erstatter hun suset fra koncerterne

Nephew-musikeren anbefaler blandt andet at lægge vejen forbi en kirke.

Marie Højlund går ofte på havnen, i kirken eller i Mindeparken for at få nye indtryk til sanserne under pandemien. (Foto: Alva Le Febvre)

Den sociale kontakt er flyttet online, og det betyder, at mange danskere lever mere eller mindre isolerede derhjemme.

En af dem, der ligesom størstedelen af danskerne ikke har meget tilbage af hverdagen fra før coronaens frembrud, er lydforsker og bandmedlem af Nephew, Marie Højlund.

For hende er det koncerternes susen, der er det største afsavn under pandemien.

- Jeg savner at mærke bassen i brystet under en live-koncert, forklarer Marie Højlund.

- Lyd bliver tit betragtet som noget flygtig, men man kan faktisk mærke vibrationerne i kroppen. Lyd er en fysisk kraft i form af bølger, som forplanter sig i de ting, den møder.

Marie Højlund mærker nu isolationen tydeligt på egen krop. Den frustration deler hun med mange danskere, der lige nu fortæller om symptomer, som ligner straffefangers, siger psykologen Ida Koch, der tidligere har forsket i isolation af indsatte.

Total isolation gør dig skør

En tilværelse i isolation kan have store konsekvenser, fordi det påvirker vores hjerne, krop og humør.

Derfor understreger Ida Koch vigtigheden af at komme ud og suge de oplevelser til sig, som vi stadig har muligheden for under pandemien.

- Undersøgelser fra fængselsceller, hvor mennesker er totalt isolerede fra omverdenen, viser, at isolation påvirker vores koncentrationsevne, vi bliver rastløse, får humørsvingninger og nogle viser tegn på depression og angst, siger hun.

En konsekvens af isolation, som psykologen lægger vægt på, er, at det kan blive sværere at føre en ganske almindelig samtale, hvis ikke vi får opfyldt vores behov for social kontakt og sansestimulering.

- Sindet er sårbart, hvis man ikke bruger sin krop. Så det er afgørende, at vi kommer ud og bevæger os ved for eksempel at gå eller løbe en tur i naturen, siger psykologen.

Marie Højlund bruger også naturen som et rum for nye sanseindtryk. (Foto: : Alva Le Febvre)

Bevægelse og lyd kan vække dine sanser

Især den sansemæssige understimulering kender Marie Højlund, der forsker i lyd på Aarhus Universitet. Hun er bange for, at isolation bedøver vores sanser i denne tid.

Derfor opsøger hun aktivt steder, der kan vække sanserne.

- En gåtur i dit nærmiljø kan være en "øreåbner". Jeg opsøger aktivt steder i byen, hvor der er vilde rumklange som for eksempel Mindemonumentet i Mindeparken i Aarhus, i domkirken eller på havnen, fortæller Marie Højlund.

Hun er en af de 30 kulturpersonligheder, du har mulighed for at gå en tur under Tankegang, der er et projekt under Kulturmødet 2021.

Budskabet om at komme ud af døren for at stimulere sanserne, bakker psykolog Ida Koch op om, så tiden i isolation ikke gør alt for stor skade på os.

- Nu har vi tid til at gå en tur i naturen, starte op på hjemmetræning eller fordybe os i en bog. Vi må se de muligheder, vi har lige nu, og udnytte dem, siger hun.

Facebook
Twitter