På mandag skal fodboldskoene endelig snøres igen.
Det har Carl Emil Hertel ventet på, og han glæder sig over nyheden om, at hans lokale fodboldklub nu igen må åbne.
Han har spillet i klubben KFUM Aalborg, siden han som femårig blev introduceret for den folkekære sport af sin far.
Siden dengang har den nu 24-årige Carl Emil Hertel brugt langt størstedelen af sin fritid på fodboldbanen.
Under normale omstændigheder spiller han serie 1-fodbold, hvor han træner to gange om ugen og spiller kamp i weekenden.
- Foreningslivet betyder rigtig meget for mig - og har altid gjort det. Det betyder fællesskab med mine kammerater, og det skaber struktur i min hverdag. Jeg glæder mig så meget til at komme ned på plænen, røre en bold og lave en glidende tackling, siger han.
Et komplekst regnestykke udført af en ekspertgruppe udgør baggrunden for, hvilke lempelser i restriktionerne der på nuværende tidspunkt kan forsvares, da vi må forvente flere nye smittetilfælde med corona i kølvandet på genåbningen.
Konsekvenser, der rækker ud over foreningerne
Til daglig studerer Carl Emil Hertel medicin på Aalborg Universitet. Men 6. semester har været ekstra hård at komme igennem. Han peger selv på, at nedlukningen af fodbolden, der normalt er hans åndehul, kan være en del af forklaringen.
- Jeg har haft ekstra svært ved at koncentrere mig, når jeg skulle læse op til eksamen. Det er nok en konsekvens af, jeg ikke har haft bevægelse på mit skema som normalt. Det hele flyder lidt mere sammen og bliver ens, når alt foregår derhjemme, siger han.
Alligevel har fodboldtræneren, René Pedersen, forsøgt at skabe lidt struktur for spillerne under lockdown for at holde drengene i form.
Løsningen har været at dele holdet op i mindre grupper af tre og flytte træningen online.
- Vi har fået en lille gruppe og får tilsendt 'challenges' hver uge af vores træner. Når vi gennemfører, sender vi resultatet tilbage til vores træner. Det virker faktisk, fordi man så har nogle andre end sig selv at stå til regnskab overfor. Men det er jo ikke det samme som fællesskabet og boldspillet, siger Carl Emil Hertel.
De 25 personer åbner op for kampe
Der var ellers lagt op til et loft på forsamlingsforbuddet på 20 personer fra ekspertgruppen, der blev meldt ud i mandags.
Men loftet er imidlertid hævet til 25, og de sidste fem gør en kæmpe forskel for foreningslivet, fortæller administerende direktør for DIF, Morten Møller Hansen, der er glad for at idræts- og foreningsaktiviterne er blevet prioriteret i denne første fase af genåbningen.
- Det åbner op for, at foreningslivet igen kan spille fodboldkampe. Med 22 mand på banen og to trænere, så kan det lige akkurat lade sig gøre inden for de nye restriktioner, siger en glad Morten Møller Hansen.
Han er ikke nervøs for, at trænerne er dem, der står med ansvaret for, at spillet bliver afviklet på den mest coronavenlige vis.
- Vi er i gang med at lave nogle retningslinjer sammen med Kulturministeriet for, hvordan vi skal håndtere den her genåbning. Men trænerne er efterhånden vant til at gå forrest og vise vej, når det gælder om at afvikle idrætten på den mest coronavenlige måde, siger han.
Carl Emil Hertel er også glad for, at han kan se frem til fodbold på skemaet igen fra næste uge.
- Kampe eller ej, så er jeg bare glad for, at jeg kan få lov at møde op, spille lidt bold og se mine venner, så smager det af hverdag igen, siger han og fortsætter:
- Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at vi nu prioriterer de unges mentale helbred, der - også for mit eget vedkommende - har været udfordret under nedlukningen, siger Carl Emil Hertel.
Alle andre restriktioner udover disse nye genåbningsplaner forlænges til den 5. april 2021. Du kan se pressemødet i Statsministeriet i aften 17.30 på DR1 og her på dr.dk.