Op på sadlen eller ud i skoven: Motion under graviditeten kan bryde arvelig overvægt

En aktiv graviditet kan slukke for arveligt fedme-gen hos fosteret, siger dansk forsker.

En aktiv graviditet mindsker risiko for svangerskabsforgiftning, graviditetsdiabetes og tegn på depression. Man tager mindre på i vægt, og så føder aktive gravide sjældnere store børn på over 4000 gram.

En frisk tur på cyklen i foråret ville være en god måde at starte påsken på.

Og hvis du eller din partner er gravid, er der endnu en god grund til at klikke cykelhjelmen på og trampe lidt ekstra i pedalerne.

Ny forskning fra det amerikanske Harvard-universitet viser, at motion under graviditeten kan mindske risikoen for, at barnet senere i livet bliver overvægtigt eller får type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme.

Hvert femte barn i Danmark lider af overvægt, og for forskerne er det lidt af en gåde. For det drejer sig ikke kun om kalorier.

Overvægt er langt mere komplekst.

- Vi ved nu, at fysisk aktivitet hos moren i fosterstadiet har betydning for barnet senere i livet, siger Niels Jessen, der er forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus og professor ved Aarhus Universitet.

Et sundere liv før og efter fødslen

Overvægt handler nemlig ikke udelukkende om kalorier. Det har også et element af arvelighed, fortæller Niels Jessen.

Det betyder, at hvis din mor har været meget aktiv under graviditeten med dig, jo mindre sandsynlighed er der for, at du er genetisk disponeret for overvægt.

- De nye resultater taler ind i en større forståelse af, at man præger et foster og dets efterfølgende liv, allerede inden det bliver født, siger han.

Ved at holde sig fysisk aktiv under graviditeten kan man forebygge fremtidige generationers overvægt.

- Resultaterne er vigtige, fordi de skaber viden om, hvordan vi forebygger overvægt, allerede inden barnet er født, frem for at sætte gang i behandling, når barnet står med et stort problem, siger Niels Jessen.

Fra laboratorium på Harvard til cyklen i Aarhus

Harvard-forskerne prøvede først teorien af i et laboratorium på mus. De nåede frem til et helt særligt protein, der blev blokeret af musemorens fysiske aktivitet i løbehjulet.

- De fysisk aktive gravide mus havde mere SOD3 i blodet end de inaktive. Det er et protein, som skruer op og ned for den arvemasse, som vi giver videre, siger Niels Jessen.

Herefter samlede Aarhus Universitet en gruppe af gravide og trackede deres motion.

- Mange af mødrene valgte at cykle, og vi må konstatere, at den samme tendens, som vi så i musene, virker også i mennesker. Når vi er fysisk aktive, skruer vi ned for den arvemasse, der gør os genetisk disponerede for fedme, forklarer Niels Jessen.

Mere motion giver en lettere fødsel

En rask gåtur, en cykeltur eller en omgang yoga er tre eksempler på gode muligheder for at få motion, også hvis du er gravid.

- Er du vant til at løbe, kan du også roligt fortsætte dine gode vaner, selvom du er gravid. Men de fleste skruer af sig selv lidt ned for tempoet, fortæller Hanne Hegaard, der er jordemoder og forsker på Obstetrisk Afdeling på Rigshospitalet.

Gevinsten ligger for enden af de ni måneders ventetid.

- Forskning viser, at fødslen bliver lettere, fordi færre får komplikationer som kræver et akut kejsersnit eller brugen af sugekop under fødslen, når den gravide er fysisk aktiv. Der er mindre risiko for svangerskabsforgiftning, graviditetsdiabetes og tegn på depression. Man tager mindre på i vægt, og så føder aktive gravide sjældnere store børn på over 4.000 gram, siger Hanne Hegaard.

Forskningen viser desuden, at moderat fysisk aktivitet blandt raske gravide ikke øger risikoen for tidlig fødsel, som man tidligere havde mistanke om.

- Moderat motion er, hvor pulsen kommer lidt op, men hvor man stadig kan tale sammen, siger Hanne Hegaard.

Hun understreger, at anbefalingerne gælder for de gravide, der har normale, ukomplicerede graviditeter.

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til fysisk aktivitet under graviditet, kan du tale med din læge eller jordemoder, anbefaler hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk