Mister sædcellerne pusten på målstregen, eller tikker det biologiske ur? Så kan det være svært at opnå en ellers meget ønsket graviditet.
Selvom det er ringe trøst, at de to streger på graviditetstesten lader vente på sig, er det faktisk ret normalt.
Op mod 20 procent af kvinder og mænd i den fødedygtige alder oplever ikke at være fertile i perioder af deres liv, eller oplever det som en permanent tilstand: Ufrivillig barnløshed.
I Danmark er næsten hvert 10. barn kommet til verden gennem fertilitetsbehandling. Sammenligner vi med resten af den vestlige verden, ser vi det samme billede.
Der kan være mange årsager til, at vi får sværere ved at opnå en graviditet og dermed reproducere os selv.
En af hovedårsagerne er, at mange par venter med at få børn og forlænger ungdommen.
Gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende sidste år i Københavns Kommune var 31,3 år.
Udover alder er en stor spiller i den biologiske proces, kigger vi her nærmere på en række myter, som professor i fertilitet ved Skive Regionshospital Peter Humaidan gør os klogere på.
Elektronik i nærheden af skridtet
Mobilen i lommen og en laptop i skødet. Helt almindelige rutiner, som de fleste af os gør uden at tænke videre over det.
Men kan det reelt have en indvirkning på mænds sædkvalitet? Det forsigtige svar er ja, siger forskeren.
- Der er lavet studier, der viser at sædkvaliteten er ringe hos personale fra radarstationer. De store elektromagnetiske felter påvirker mænds sædkvalitet negativt. En mobil i lommen er selvfølgelig ikke lige så voldsom en påvirkning, men nyere studier peger på, at det har en negativ effekt, siger Peter Humaidan.
Han påpeger, at det kan være svært at lave studier på netop dette område, fordi to udløsninger fra den samme mand kan være vidt forskellige. Mænds sædproduktion svinger både i kvalitet og i mængde fra udløsning til udløsning.
Anbefalingen er derfor at opbevare telefonen væk fra testiklerne. Det kan derfor være en god idé at rykke telefonen fra bukselommen til en brystlomme, jakkelomme eller taske, lyder opfordringen.
Stå på hovedet efter sex
Har du eller din partner forsøgt jer med akrobatiske stillinger også efter sex-akten var langt overstået? Så kan det faktisk være med til at øge jeres chancer for graviditet en smule.
- Hvis vi kigger på en anatomi med en lille penis og en dyb vagina, så bliver sæden skudt ud langt væk fra ægget. Der kan tyngdeloven i nogle tilfælde hjælpe sæden på vej, siger Peter Humaidan.
Der ligger dog ingen store videnskabelige studier bag dette lille fif. Alligevel mener Peter Humaidan, at det kan give mening for nogle.
Jo større koncentration af sædceller om ægget, jo større er sandsynlighed for at én af sædcellerne når i mål med at befrugte ægget.
Derfor kan det give mening at ligge lidt i sengen efterfølgende eller vende bunden i vejret, for at hjælpe sædcellerne på rette vej.
Kvindelig orgasme øger chancen for graviditet
Ingen studier har endnu påvist en sammenhængen mellem den kvindelige orgasme og en større chance for graviditet. Men kvindekroppen har i forvejen en fysiologisk mekanisme, der hjælper sædcellerne godt på vej ved ægløsning.
- På ægløsningstidspunktet sker der små rytmiske kontraktioner fra livmoderhalsen og op i livmoderen. Det er simpelthen naturens indretning, der hjælper sædcellerne på vej op mod ægget, siger Peter Humaidan.
Den kvindelige orgasme hjælper simpelthen ikke til i spillet med reproduktion. Og så alligevel. For orgasmen gør, at kvinder oplever en lystfølelse ved sex, der er essentiel for at indgå i akten.
Valnødder øger mandens fertilitet
Valnødder er rige på antioxidanter, og de hører til i en kategori af naturens egne vidundermidler.
Meta-studier viser, at mænds fertilitet kan boostes ved hjælp af antioxidanter, fordi antioxidanter beskytter kroppen fra oxidativ stress og forbedrer mulighederne for at befrugte et æg.
Oxidativ stress er en ubalance mellem produktionen af oxidanter (også kaldet frie radikaler), og antioxidanter. Antioxidanterne er krigerne, der modvirker at oxidanter skader eller bekæmper raske celler. En for stor mængde af oxidanter har en negativ effekt på den mandlig fertilitet, som kan modvirkes med flere antioxidanter.
Men betyder det så, at man skal proppe sig med valnødder? Nej ikke nødvendigvis. Virkning kan kun opnås, hvis der er et reelt problem med oxidativ stress i mandens krop, fortæller Peter Humaidan.
- Det er ligesom alt andet “medicin”. Alle reagerer forskelligt, og man tager den kun, hvis der er et reelt behov i kroppen for at behandle noget. Så valnødder kan måske hjælpe for nogle, men ikke for alle, siger han.
Stress og overtræning blokerer for graviditet
Ved overtræning på atletniveau med høj påvirkning af kroppens kredsløb som for eksempel maratonløbere kan opleve, kan det resultere i en udeblivelse af ægløsning.
Det betyder ingen månedlige frigivelse af æg fra æggestokkene, og dermed meget lille sandsynlighed for graviditet.
- Overtræning - eller på anden måde stress af kroppen - kan sætte den kvindelige cyklus ud af kurs. Det gør kroppen, fordi din ur-hjerne fortæller, at du er i fare. Derfor frigiver hypofysen ikke de hormoner, der giver æggestokkene besked om at sende et æg ud i livmoderen, siger Peter Humaidan.
Det er ikke kun for kvinder, at overtræning kan føre til at kroppen siger stop. Problemet er også velkendt blandt mandlige sportsudøvere.
Hos mandlige elitesportsudøvere, ser vi ofte DNA-brud i sædcellen, og så falder kvaliteten af sæden. Men der skal meget træning til, forsikrer Peter Humaidan.
Hos mænd er det særligt for varmt miljø, der skyldes DNA-brud og dermed en lavere sædkvalitet.
Mindre kaffe, flere børn
Store mængder af koffein har en skadelig påvirkning på mænds fertilitet, men et mindre indtag af koffein har ikke har nogen betydning.
- Det er særligt de store mængder som en liter kaffe dagligt, der kan give skade på sædcellerne. Det reducerer både mængden og forringer kvaliteten af de tilbageværende sædceller. Hvis man holder sig til 1-2 kopper kaffe om dagen, så vil det ikke have nogen indvirkning, siger han.
De største kilder til koffein er kaffe, cola, te, kakao, chokolade, energidrikke og visse lægemidler, der indeholder koffein.
I samme ombæring fraråder Peter Humaidan energidrikke med alt for store mængder af koffein, hvis du vil værne om de små svømmere.
Når manden har gjort kvinden gravid anbefaler Sundhedstyrelsen maksimalt 3 kopper kaffe om dagen til kvinden (300 mg koffein). Denne anbefaling er lavet ud fra et forsigtighedsprincip, fordi man endnu ikke ved, om en øget mængde af koffein øger risikoen for et dødfødt barn eller spontan abort.