Sofaen har vundet over fodbold og fitness: Vi dyrker mindre motion efter nedlukningerne

Selvom corona nu ikke er en samfundskritisk sygdom, påvirker den stadig vores vaner.

Ny forskning fra England viser, at hver tredje er mindre fysisk aktiv efter coronanedlukningen. (Foto: Johan gadegaard © Johan Gadegaard)

Pandemien lukkede fitnesscentre, svømmehaller og gymnastiksale ned. Under coronanedlukningerne måtte DGI vinke farvel til omkring 65.000 medlemmer. Tendensen vakte bekymring hos Charlotte Bach Thomassen, der er formand for DGI.

- Nedlukningen var massiv, så der venter en stor opgave nu. Den manglende motion påvirker vores trivsel og sundhed. Derfor skal vi have børn, unge og voksne tilbage i idrætsforeningerne, siger hun.

Særligt unge har forladt sunde vaner

Mathias Ried-Larsen er gruppeleder på Trygfondens Center for Aktiv Sundhed og lektor på Idræt & Biomekanik på Syddansk Universitet.

Han mener, at den nye forskning fra vores naboland ser bekymrende ud. Han peger især på, at det i undersøgelsen specielt er unge, der har vinket farvel til deres aktive vaner.

Men vi mangler endnu lignende undersøgelser i Danmark.

- Hvis det også er tilfældet i Danmark, er det her et folkesundhedsproblem. Det er farligt at blive inaktiv tidligt i livet. Vores vaner bliver vores livsstil, og et inaktivt liv vil betyde større risiko for type-2-diabetes, overvægt og nogle typer cancer.

Hjemmetræning har en vigtig mangel

Da første lockdown ramte i marts 2020, blev webshops strippet for træningsudstyr.

Men gejsten for at holde pulsen oppe på stuegulvet faldt hurtigt igen.

- Når nedlukningen trækker ud, falder aktivitetsniveauet. Det er et udtryk for, hvor afgørende fællesskabet er for at holde os i gode, sunde og aktive vaner.

Det siger Morten Zacho, der er studielektor på Idræt & Biomekanik på Syddansk Universitet.

Derfor spår han ikke boomet i hjemmetræning til at vare ved.

Men i stedet for at gå i stå, er det vigtigt, vi finder hinanden igen i aktive fællesskaber, mener han.

- Folk skal mødes igen, for den sociale faktor er så afgørende for, at vi kommer af sted.

Sluk for feedet, og kom med

Hvis du er én af dem, der skal genfinde gnisten ved det aktive liv, kan du starte med at skrue dine forventninger til dig selv helt i bund.

Det er i hvert fald rådet fra Morten Zacho.

- Alt for mange knækker på at se fitness-guruer på nettet, som sætter urealistiske idealer, som er svære at leve op til.

I stedet for at jagte sixpacken eller maratonløbet, skal du begynde et helt andet sted.

- Sæt barren ualmindeligt lavt. Så er der større sandsynlighed for at komme i gang og få succesoplevelsen. Man kunne for eksempel finde en gå-klub at gå ture med. Så får man både motion og fællesskab, siger han.

Sammen i bevægelse er DR's årstema, der giver dig inspiration og viden til at komme i gang med en aktiv livsstil.