TikTok-berømt koreograf guider dig: Sådan laver du selv en viral dans

Nicky Andersen har over 450.000 følgere på TikTok.

Find dit eget twist på din TikTok-dans. Du kan hente inspiration fra dine mest brugte emojis, råder danseren. (© Nicky Andersen)

Find kameraet frem, og giv den fuld gas med dine vildeste dansetrin i 15 sekunder til et lækkert soundtrack.

Konceptet bag TikTok lyder egentlig ret simpelt - men det virker.

Millioner af videoer med lip-sync, dansetrin og udfordringer danner et uendeligt feed.

Sidste år overhalede TikTok store giganter som Facebook og Instagram med længder, og mediet blev med 850 millioner downloads den mest downloadede app i hele 2020.

- TikTok er en fantastisk legeplads til at dele humor og danseglæde. Det er især et rum for unge, hvor der ikke er så mange voksne endnu. Videoerne må gerne være ret autentiske, hvor Instagram er en mere perfekt verden. Man kan kalde TikTok for den frække lillebror til Instagram, siger Nicky Andersen.

‘Den frække lillebror’ har fundet en niche, der med et humoristisk twist kan opveje nogle af de dårlige nyheder, som har fyldt det sidste år, forklarer Didde Elnif, der forsker i sociale medier på Syddansk Universitet.

- Indholdet på TikTok er tit med et glimt i øjet. Det er typisk positivt, sjovt og ufarligt. Måske er TikTok blevet den virkelighedsflugt, som unge har haft brug for som alternativ til en tung corona-hverdag med triste nyheder, siger hun.

Nicky Andersen har ret godt styr på det med at danse. Som 21-årig blev han hyret til at koreografere dansen i Disneys live action filmatisering af 90'er tegnefilmen Aladdin sammen med danseren Jamal Sims.

Jobbet bestod i at instruere hovedrolle-skuespillerne Mena Massoud, Naomi Scott og ikke mindst Will Smith, som henholdsvis spiller Aladdin, Jasmin og lampeånden Genie.

Undervejs var instruktøren så vild med Nicky Andersens dans, at han blev smidt ind foran kameraet i Aladdins kostume, hvor hans ansigt senere blev erstattet med hovedrollen Mena Massouds’ ansigt.

Her får du den berømte TikTok-danser Nicky Andersen med fem gode råd, hvis du vil lave en video, der har potentiale til at gå viralt på TikTok.

1

Find en trendy sang

Musik sætter stemningen, og de trendy sange er ofte dem, der bliver delt igen og igen. Så vælg et populært nummer.

- Det er et godt udgangspunkt at finde et nummer, der er oppe i tiden, for at din video kan få et liv på TikTok, fortæller Nicky Andersen.

Et eksempel er, da han lavede en dans til Justin Biebers hit ‘Peaches’. Dansen blev taget med i Justin Biebers TikTok-edition af musikvideoen.

2

Find dit eget twist

Dit personlige præg er en vigtig ingrediens, når det gælder TikTok-videoer. Her kan det være en hjælp at blive inspireret af andre trends til at udvikle sit helt eget dansetrin.

- Jeg havde set en anden trend med nogle, der tog armbøjninger. Det inspirerede mig til at lave armbøjninger uden at røre gulvet med fødderne. Jeg kalder dem ‘air push-ups’, siger Nicky Andersen.

De flyvende armbøjninger er blevet lidt af et signatur-move for danseren, der her viser, hvordan det skal gøres.

3

Både originale og populære hashtags

Hashtags bruges til at kategorisere indhold på sociale medier. Hashtagget er et link til andre videoer med relateret indhold, og ved nye trends eller udfordringer går hashtagget ofte igen.

- Det er vigtigt at kunne kategorisere videoen kort og godt i et hashtag. Udover originale hashtags er det også altid godt at se på explore-siden, hvilke hashtags der trender lige nu og inkludere dem, siger Nicky Andersen.

Så er der nemlig større sandsynlighed for, at din video dukker op på andre TikTok’eres explore-side.

- Jeg bruger altid #fyp (for your page, red.) og #foryou som helt standard hashtags. Nogle gange finder jeg også på mine egne, siger han.

Men det er ikke kun dig, der er herre over, hvad der skal ramme ind i dit og andres feed. Indholdet i dit TikTok-feed bliver også styret helt fra toppen af TikTok. Derfor skal man være opmærksom på, at det er en reguleret verden, man møder, forklarer Didde Elnif.

- Der har flere gange været mistanke om at TikTok skruer på algoritmerne, ligesom blandt andet Facebook er kendt for at gøre, når der bliver for meget politisk spil. Det handler også om, hvilken platform TikTok selv ønsker at være, siger hun og fortsætter:

- Et eksempel er under Black Lives Matter, hvor brugerne oplevede at deres posts ikke havde visninger. Efterfølgende var TikTok ude at sige, at det var en teknisk fejl. Men der er ingen tvivl om, at TikTok har magten over deres egne algoritmer - og dermed over, hvad brugerne ser, siger hun.

4

Let at kopiere

Det er også vigtigt, at alle dine dansetrin ikke er alt for svære. Faktisk er mange af dansene så lette på TikTok, at selv børn kan følge med.

Det er lige netop én af pointerne ved mediet, siger Nicky Andersen.

- Som professionel danser har jeg ikke noget imod at lave de her lette ‘børnedanse’. Det er for sjov, og det er meget vigtigt, at nogle af dansene også er lette at kopiere for andre, før det tager fart og spreder sig til trends, siger han.

5

Hent inspiration fra emojis

Hvis du gerne vil kaste dig ud i at skabe din egen dans, men er lidt idéforladt, kan du igen hente inspiration fra din smartphone.

- Det kan være god inspiration at kigge efter nogle emojis og prøve at efterligne dem i en dans, siger Nicky Andersen.

Du kan for eksempel prøve at danse et bål, en sommerfugl eller en cowboy. Du kan også finde dine fem mest brugte emojis og samle dem sammen i en serie af dansetrin.