Undgå dyre fejlkøb: Sådan bliver dine næste sneakers en favorit for dine fødder

Hvis dine sko ikke sidder ordentligt, kan du få knyster og platfod uanset din alder.

Michael Jordans samarbejde med Nike førte sneakers fra basketballbanen og ind i modeverdenen allerede i midten af 80'erne. (© Unsplash)

De kommer i tusindvis af farver, former og designs. Flyvende Jordans, converse-klassikeren eller Kanye Wests Yeezy.

Seneste hype var Lidls gummisko, der med sit retro design blev revet væk, da kollektionen udkom for en lille måned siden. Skoene kostede 111 kroner i Lidl, men bliver nu solgt på DBA til overpris.

Men dine sko handler ikke kun om, hvilke mærker eller kendte der står bag designet.

- Skoen har den vigtige funktion, at de skal støtte dine fødder og hele kroppen, når du går. I en ret tidlig alder kan du opleve knyster, hælspore eller at få platfod. Det kan være resultatet af nogle dårlige vaner i dine daglige bevægelser, eller hvis skoene belaster dine fødder.

Det siger Lisbeth Olesen, der er bevægelsespædagog, der står bag ‘Gå dig i balance’.

Men ikke alle sneakers passer til netop din fod.

For at styre udenom dyre fejlkøb og overbelastninger i dine fødder, får du her en guide til, hvad du skal kigge efter næste gang, du tømmer kontoen for et friskt par sneakers.

1

Frihed til dine tæer

Størrelsen er naturligvis ret afgørende.

Derfor kan det være en god idé at prøve sneakers i en fysisk butik frem for at klikke dem hjem over nettet.

Det er heller ikke unormalt, at der er forskel på dine fødder. Derfor er det en god idé at prøve begge sko for at mærke, hvordan de føles. Når du har begge sko på, skal der være cirka en halv til en hel centimeter luft fra din længste tå.

- Der skal være god plads til alle tæer, og de skal kunne bevæge sig for at få et ordentligt afsæt, når du tager et skridt. Hvis din storetå ikke kan bevæge sig, kan man sammenligne det med at gribe uden en tommelfinger, siger Lisbeth Olesen.

Også bredden på dine sneakers skal sidde til, men ikke stramme ubehageligt.

- Sneakers skal føles godt lige fra starten. De skal ikke gås til. Hvis du har smalle fødder og vælger en bred model, får du ikke den støtte, du skal have, siger hun.

2

Hælkappen er ‘fodens rygrad’

Hvis du har et arbejde, hvor du står og går meget, er hælkappen en helt afgørende del af skoen, du skal mærke særligt efter om føles godt, når du køber nye sneakers.

- Når jeg prøver skoene trykker jeg hælen helt tilbage og tager et par skridt. Her kan man rent hurtigt mærke, om hælkappen føles behagelig. Er der den mindste smule ubehag eller ustabilitet, kan det i første omgang give vabler og på sigt medføre dårlig gangbevægelse. Så passer skoen ikke særlig godt til dig - også selvom de er flotte.

Det er hælkappen, der skaber den stabilitet, du har behov for i en aktiv hverdag.

- Hælkappen kan man kalde for fodens rygrad, og her er stabilitet et nøgleord. Det skal føles godt lige fra start.

3

Husk at bruge snørebåndet

De første par uger er du måske lidt øm om dine nye sneakers. Men efter dine sneakers har fået lidt slitage, har mange tendens til at jokke i hælen, når de skal af igen i stedet for at bruge snørebåndet.

Det ødelægger hælkappen og gør, at snørebåndet bliver sjældent brugt, fordi det altid er bundet. Men det er faktisk en dårlig idé, siger Lisbeth Olesen.

- Skoen kommer med tiden til at sidde for løst om vristen, og så får vi mindre stabilitet. Det forplanter sig op i resten af kroppen, gør vores bevægelser stive og kroppen anspændt.

Derfor kan det være en god idé engang i mellem at stramme snørebåndet, så skoen slutter tæt om hele foden.