BILLEDER Mon mos kan bane vejen til Mars?

En gruppe studerende fra Københavns Universitet vil udvikle mos, der kan overleve på Mars.

Mange har nok spurgt sig selv, om der mon eksisterer liv på Mars? En gruppe studerende fra Købehavns Universitet har vendt spørgsmålet om: De har spurgt dem selv, om vi selv kan bringe liv til Mars, så vi mennesker en dag kan bo der?

Folket bag projektet, SpaceMoss, arbejder nemlig på at genmanipulere mos, så det kan overleve på Mars.

Det indebærer blandt andet, at designe mos der kan overleve de lave minusgrader, der hersker på den røde planet.

- Vi siger ikke, der er det endelige svar på, hvad der skal til for at kunne bo på Mars, men det er et skridt i den rigtige retning. Vi håber på, at vores projekt kan bane vejen for andre lignende projekter og promovere samarbejdet inden for genetik og rumforskning, siger Christina Toldbo, der studerer planetfysik og er med i projektet.

Mos som byggesten for overlevelse på Mars

Når først mosset er manipuleret til at klare de kolde temperaturer, er det næste skridt at få det til at producere gavnlige komponenter for mennesker.

– Vi har designet mosset til at producere et anti-freeze protein, som forhåbentlig vil gøre mosset i stand til at klare ned til omkring 30 minusgrader. Næste skridt er at få mosset til at kunne producere forskellige komponenter, forklarer Christina Toldbo.

Det kunne for eksempel være mad, medicin og plastik, som kunne gå hen og blive nyttigt for de astronauter, der en dag skal sendes til Mars.

De studerende bag projektet har arbejdet med SpaceMoss siden marts i år.

I slutningen af september deltager de i verdensmesterskaberne for syntetisk biologi, iGEM-konkurrencen, der finder sted på Massachusetts Institute of Technology i Boston.

/ritzau / DR Nyheder