Britisk kortstyrelse udgiver detaljeret Mars-kort

Kortet er et forsøg på at overføre en traditionel atlas-æstetik til en fremmed planet. Og kortet over Terra Arabia er gratis at downloade.

Den britiske Kort og Matrikelstyrelse, Ordnance Survey, har med deres kort over Mars, bevæget sig udenfor de britiske øer for første gang i 20 år. (© Ordnance Survey)

Storbritanniens svar på Kort og Matrikelstyrelsen - British Ordnance Survey - har udgivet deres første kort udenfor de britiske øer i 20 år - og det første fra en anden planet.

Kortet forestiller et område af vores naboplanet Mars, der dækker fra regionen det vestlige Arabia Terra, sydøst for Acidalia Planitia, til regionen Terra Meridiani.

Dermed ville kortet have været mere end brugbart for den fiktive astronaut Mark Watney, der er hovedpersonen i filmen og bogen The Martian. Han forsøger netop at overleve helt alene i det område - blandt andet på en længere roadtrip.

Ordnance Surveys oprindelige opgave var at lave kort over de britiske øer til landets militær i tilfælde af, at det var nødvendigt at forsvare sig mod en invasion.

Styrelsen har kortlagt det britiske imperium siden 1791 og er kendt for at levere konstant opdaterede topografiske kort over de britiske øer, med hundrede millioner af præcise geografiske detaljer.

Kortet kan downloades gratis

Kortet er beregnet på at undersøge potentialet i styrelsens avancerede kartografiske metoder i forbindelse med fremtidige missioner til Mars.

- Den private sektor og forskellige rumagenturer er i øjeblikket i skarp konkurrence om at sende det første menneske til Mars. At blive mere bekendt med rummet er noget der interesserer os alle, og vi kunne ikke modstå muligheden for at afprøve vores innovative kartografi på en anden planet, siger David Henderson, der er Ordnance Surveys produktchef i en pressemeddelelse.

NASA-sonderne Viking 1, Pathfinder og Opportunity er alle landet i det kortlagte område. Og det kommer sandsynligvis også til at udgøre målfelt for første del af ESA's kommende Mars-mission ExoMars. Sonden Schiaparelli, der har navn efter et stort krater i området, bliver opsendt i midten af marts i år, og skal efter planen også lande her.

Kortet kan downloades i fuld opløsning via Ordnance Surveys Flickr-profil her.

Det er stadig ikke besluttet om en fysisk udgave af kortet skal udgives. Ordnance Survey oplyser dog overfor DR Viden, at et enkelt eksemplar er blevet trykt til Dr Peter Grindrod, som er matematikprofessor ved Oxford Universitet - og at de overvejer at trykke flere.

Godt nyt, hvis du planlægger en rejse til Mars!

Opslået af DR Nyheder på 16. februar 2016