Burger King giver køer citrongræs mod bøvser: Ekspert er skeptisk

Forskere har i mange år forsøgt at lave foder til kvæg, der kan gøre fødevareproduktionen mere klimavenlig.

Hvis vi kan få malkekøer og kødkvæg til at bøvse mindre, bliver drivhusgasserne reduceret. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Vi skal spise mindre kød, hvis vi skal sænke udledningen af drivhusgasser, lyder det fra forskerne.

Malkekøer og kødkvæg udleder nemlig metangas, når de bøvser (og det gør de meget med deres fire maver), prutter og efterlader kokasser, der set med klimabriller på er langt værre end kuldioxid.

Men hvad nu hvis man kunne spise oksekød men med et mindre klimaftryk?

Den løsning mener fastfood-giganten Burger King at have fundet. De har netop lanceret en ny version af deres mest kendte burger 'Whopper' med en speciel bøf, som kan fås på fem af deres restauranter i USA.

'Whopper' er Burger Kings mest kendte burger. (Foto: Michael Caronna © Scanpix)

Den stammer fra kvæg, der har fået citrongræs i foderet, hvilke ifølge Burger King har udledt en tredjedel mindre metangas i de sidste tre til fire måneder af kvægets liv, hvor det bliver opfedet.

Burger King har udviklet foderet i samarbejde med forskere fra universiteter i USA og Mexico, og der er ifølge Peter Lund tale om et både anerkendt laboratorie og anerkendte målemetoder.

Han er professor i bæredygtig mælkeproduktion ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, hvor han forsker i, hvordan man kan gøre mælkeproduktionen mere bæredygtig. Han ved kort sagt rigtig meget om, hvad der sker nede i køers maver.

Selvom der altså umiddelbart er tale om et troværdigt forsøg, er professoren skeptisk. Han undrer sig over, at han ikke har hørt om resultaterne i forskerkredse, og at det ikke har været muligt at finde publiceret og fagfællebedømt litteratur, hvor resultaterne er publicerede.

Der kan nemlig være langt fra laboratorie til ko.

- Jeg vil derfor være noget kritisk over for, om effekten er reel, og at der ikke er afledte negative effekter på for eksempel foderindtag og udnyttelse af foderet. Hvis metanproduktionen bare falder, fordi koen udnytter foderet dårligere, ja så er der intet vundet, fortæller Peter Lund.

Tang, hvidløg og krydderurter

Som udgangspunkt synes han dog, at det er en rigtig god idé at give køer citrongræs. Og det er langt fra første gang, at man har forsøgt sig med forskellige fødevarer i foderet for at sænke udledningen af metan.

Peter Lund og hans kollegaer har selv forsøgt sig med oregano – dog uden den store succes, som han selv siger.

- Vi ved, at der er nogle bioaktive stoffer, som for eksempel findes i tang, hvidløg og i mange krydderurter, som har en hæmmende effekt på lige præcis de mikroorganismer, som laver metan. Hvidløg er en af de ting, der både i laboratorie og dyreforsøg har vist, at det kunne reducere i størrelsesordenen 5-15 procent.

Derfor undrer det ham også, at han ikke har hørt om de nye resultater, som Burger Kings forskning har skabt. Selvom han er skeptisk over for resultaterne, er han dog begejstret for Burger Kings planer om at dele resultaterne med alle, der har interesse.

- Det er vejen frem. Hvis ting skal anerkendes i forskningsverdenen, så skal de publiceres. Så skal der være troværdighed omkring tingene. Ellers mister man enhver form for tillid. Jeg synes, at det er den rigtige vej at gå.

I videoen her, der er fra sidste år, forklarer Peter Lund, hvordan man forsker i køers maver.

Opsigtsvækkende lancering

Mens Peter Lund altså mener, at Burger King er gået stille med dørene i forhold til forskningsresultaterne bag den nye bøf, så har lanceringen af selve bøffen været alt andet end stille.

Burger King har hyret internetsensationen Mason Ramsey på 13 år til at synge om køers udledning af metan, og hvordan det påvirker klimaet. Musikvideoen er i skrivende stund set og hørt en million gange på Youtube, siden den blev udgivet i går.

Her går Ramsey rundt og spiller på sin guitar blandt korsangere med citrongræs stikkende op fra cowboyhatten, og korsangerne kører i rutsjebane med burger-vogne. Mere ærke-amerikansk bliver det vist ikke.

Mason Ramsey blev kendt for to år siden, da der dukkede en video op på sociale medier, hvor han jodlede iført cowboystøvler, butterfly og et bæltespænde så stort som hans hoved. Siden har han rejst rundt i hele USA og givet koncert, mens hans musikvideoer er set millioner af gange.

Redder ikke verden

Burger King har da også allerede fået masser af opmærksomhed, og Peter Lund er ikke i tvivl om, at mange andre fødevarevirksomheder vil gå sammen med universiteter for at kigge på, hvordan man gør produkter mere klimavenlige.

For det vil have effekt på klimaaftrykket, hvis vi får køerne til at bøvse mindre og udlede mindre metan, siger Peter Lund.

- Kød og mælk er nogle af de fødevarer, som har det klart største klimaaftryk. Hvis vi skal have reduceret vores klimaaftryk fra fødevarer, så er en af måderne at spise mindre kød og drikke mindre mælk, men også at reducere klimabidraget fra det, vi spiser.

- Men det er ikke noget, der redder verden – det skal vi huske. Fødevarer udgør kun en del af vores samlede klimabidrag, men det er klart et skridt på vejen, siger han.

Derfor bliver forskerne ved med at undersøge, hvordan fødevareproduktionen kan gøres mere klimavenlig – også herhjemme i Danmark.

Lige nu har Aarhus Universitet og Københavns Universitet et samarbejde om at udvikle stoffet, som Peter Lund og kollegaerne kalder X.

Det er oprindeligt identificeret på Københavns Universitet, og skal nu testes i dyreforsøg på Aarhus Universitet.

- Det har vist lovende takter i laboratorieforsøg, hvor det kunne reducere metan rigtig, rigtig meget. Udfordringen er, om det så også gør det, når man giver det til en ko,. Hvor meget skal den have, og er vi sikre på, at det ikke har negative afledte effekter for dyret? Det er det springende punkt, siger Peter Lund.

Facebook
Twitter