Dansk professor modtager pakker med afføring fra hele verden

Studiet i afføring kan blive epokegørende i kampen mod epidemier og resistente bakterier.

I løbet af de sidste par måneder har han modtaget pakker fra op mod 70 lande verden over. Indholdet er ikke just appetitligt, men til gengæld højst effektivt, hvis man vil finde ud af, hvad mennesker i lande som Elfenbenskysten, Brasilien og Danmark fejler.

Således gemmer hver pakke på to liter afføring opsamlet fra kloaksystemer i en lang række større byer verden over.

Med studiet af verdens bakterieflora håber Frank Aarestrup at lægge kimen til et globalt overvågningsprogram, der kan opdage, kontrollere, forudsige og forhindre alvorlige sygdomme i at sprede sig hos mennesker.

- Det er et forsøg på at komme foran problemet. Hvis man skal gøre noget ved infektionssygdomme, skal man sætte ind så tidligt som overhovedet muligt, siger Frank Aarestrup og fremhæver Ebola-epidemien i Vestafrika som et skrækeksempel.

- Der gik fire måneder, førend man fandt ud af, at der var et udbrud. Alle er vist i dag enige om, at det var en total katastrofe. Havde vi kunne sætte ind tidligere, havde vi set meget færre døde. Og det er det, vi gerne vil, siger Frank Aarestrup, som laver studiet i samarbejde med verdenssundhedsorganisationen WHO.

Overvågningsprogrammet ligger i direkte forlængelse af et forsøg sidste år, hvor DTU Fødevareinstituttet analyserede indholdet af flytoiletter.

Her stod det klart, at især folk der rejser i Sydasien udsættes for rigtig mange resistente bakterier som MRSA.

Et af formålene med det nye forsøg er da netop også at kunne reducere udviklingen af antibiotikaresistens, der er udpeget som en af de største sundhedstrusler i nyere tid.

- Igennem bare tre prøver kan vi for eksempel fortælle, hvor meget antibiotikaresistens, der er i de 1,2 millioner mennesker, der bor i København, forklarer Frank Aarestrup.