Dansk soltårn giver liv til 15 mio. kilo tomater om året

Stort solkraftværk skal levere rent vand, grøn energi og varme til 200.000 m2 drivhuse i det sydlige Australien.

Det 127 meter høje soltårn er centrum for 51.500 m2 spejle, der reflekterer solens stråler mod tårnet. (© CSP Aalborg)

Et 127 meter højt soltårn, der er kernen i et kæmpestort solkraftværk, er bygget færdig ved Port Augusta i det sydlige Australien.

Det er det nordjyske firma Aalborg CSP som står bag kraftværket, med en kontrakt til en værdi af omkring 250 millioner kroner.

Kraftværket mangler nu blot at blive testet, før det kan holde tusinder af drivhuse varme om vinteren, omdanne havvand til ferskvand og generere strøm til en enorm fødevarefabrik ved ørkenen lige nord for Adelaide.

CSP står for Concentrated Solar Power og er betegnelsen for solkraftværker, der ved hjælp af tusinder af spejle koncentrerer solens energi mod et tårn.

Den ekstreme varme solens stråler producerer kan lave elektricitet ved at drive dampturbiner, men kan også fungere som varmekilde om vinteren og producere ferskvand ved at fjerne salt fra havvand.

23.000 spejle koncentrerer sollyset

I det nye kraftværk i Australien koncentrerer i alt 23.000 computerstyrede spejle solens energi mod soltårnet i midten.

Planen er at kraftværket skal levere strøm, varme og vand til Sundrop Farms 200.000 m2 drivhuse, der efter planen skal producere 15.000 tons tomater om året - midt i ørkenen.

- Sundrop Farms-projektet i det sydlige Australien er endnu et eksempel på, hvordan vores tilgang til at levere integrerede energisystemer åbner for nye markeder, hvor CSP-teknologien er værdiskabende, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør for Aalborg CSP i en pressemeddelelse.

I løbet af foråret vil kraftværkets forskellige elementer blive testet for derefter at blive koblet sammen og sat i drift i det andet halvår af 2016.

Timelapse - lifting up the top module of the 127m solar tower in South Australia