Danske firmaer dropper robotter - på grund af uvidenhed

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at tre fjerdedele af danske virksomheder ikke bruger industrirobotter - halvdelen fordi de ikke ved, at de kan bruge robotterne til noget.

Industrirobotter bruges i produktionen af alt fra mobiltelefoner til møbler. Men ikke i Danmark. (Foto: © Mihajlo Maricic, COLOURBOX)

I mange andre lande sker der en voldsomt stigende automatisering af produktionen.

Flere fabrikker i Kina erstatter lige nu op til 80 procent af det manuelle arbejde med robotter.

Men det samme er ikke gældende i Danmark.

Danske virksomheder bruger nemlig næsten ikke industrirobotter. På trods af, at robotterne sandsynligvis kan forøge udbyttet.

Tre ud af fire bruger ikke robotter

Det viser en ny rapport fra Teknologisk Institut, der har spurgt 825 fremstillingsvirksomheder med produktion i Danmark, om de bruger robotter.

Tre ud af fire svarer nej og over halvdelen begrunder det med, at de ikke mener, der findes robotteknologi, som de kan bruge til noget.

- Men virksomhederne tager ofte fejl, blandt andet fordi de ikke kender de teknologiske muligheder. Udviklingen af robotteknologi går meget stærkt, og virksomhederne kan have overset teknologiske muligheder, som kan forbedre deres produktivitet og konkurrenceevne, siger centerchef ved Robotteknologi på Teknologisk Institut, Kurt Nielsen i en pressemeddelelse.

Møbelproducent blev klogere

Teknologisk Institut nævner møbelproducenten Aksel Kjersgaard A/S, som et eksempel på misforståelsen.

Virksomheden fra Odder har nemlig ønsket at automatisere pudsningen af træstykker, men troede ikke, der fandtes en robotløsning.

Ved at samarbejde med Teknologisk Institut, blev virksomheden opmærksom på en robot, der bruger en løsning kaldet Active Contact Flange.

Robotten kan sagtens pudse træflader automatisk, en opgave som normalt kræver mange mandetimers arbejde i hånden.

Robotten kan holde et konstant tryk på et emne, og det betyder, at den kan pudse uden at slibe for svagt - eller for hårdt.

Kjersgaard A/S har endnu ikke bestilt robotten, fordi de stadig er ved at undersøge, hvordan den skal installeres.