Danske forskere: Tuberkulose-vaccine kan ikke kurere vuggestuepest

4262 danske spædbørn har i et omfattende studie dokumenteret, at der ikke er sammenhæng mellem tuberkulose-vaccine og hospitalsindlæggelser.

Lone Graff Stensballe fra Børneungeklinikken på Rigshospitalet har været primus motor på studiet, som har omfattet 4262 spædbørn født på tre danske hospitaler. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Et dansk forskerhold har gennem et omfattende studie på danske spædbørn fastslået, at tuberkulose-vaccinen Calmette slet ikke har den effekt, som længe har været opfattelsen i forskerkredse.

Egentlig havde de danske forskere sat sig for at genindføre vaccinen, der blev faset ud af vaccinationsprogrammet fra 1979, da tuberkulose ikke længere var en trussel i Danmark.

- Vi havde en formodning om, at børnene i vores forsøg ville have et markant fald i antallet af indlæggelser. At Calmette-vaccinen kunne være en immunologisk ballademager, der satte gang i immunforsvaret og gjorde børnene bedret rustet mod sygdom, siger projektets primus motor, Lone Graff Stensballe, der er børnelæge på Børne-Unge-Klinikken på Rigshospitalet.

Baggrunden var studier fra det fattige vestafrikanske land Guinea-Bissau, der viste, at børn vaccineret med Calmette-vaccinen havde nedsat dødelighed og bedre helbred.

Mere astma, eksem og allergi

Resultatet af undersøgelsen af 4262 spædbørn, der er blevet fulgt i 15 måneder, viser, at Calmette-vaccinen ingen effekt har på barnets helbred, når det gælder sygdomme, som er alvorlige nok til at medføre indlæggelse.

- Mange forældre kæmper med vuggestuepest og hele vintre med syge børn. Vi håbede, at vaccinen kunne hjælpe mod dette, siger Lone Graff Stensballe.

- Vi vil nu kigge på, om særlige grupper af børn måske har gavn af vaccinen. Men vores førsteklasses studie viser, at der altså ikke er nogen sammenhæng mellem Calmette og hospitalsindlæggelser, fortsætter hun.

Hævede lymfeknuder

Tværtimod gav vaccinen bivirkninger.

- Vaccinen er en levende vaccine med velkendte bivirkninger. Der kommer ofte et sår efter indsprøjtningen. Samtidig fik flere børn hævede lymfeknuder, og hos nogle gik der hul på lymfeknuderne, siger Lone Graff Stensballe.

Forskningsresultatet betyder, at Calmette-vaccinen fortsat kan bruges som vaccine, hvis man rejser til tuberkulose-ramte lande. Men det vil altså ikke igen blive en del af det danske vaccinationsprogram.

Lone Graff Stensballe mener samtidig, at forskningen viser, at man skal tænke sig ekstra godt om, inden man introducerer nye medicinalprodukter på de danske hospitaler.

- Studier om vacciner kan let blive biased, altså bliver resultatet skævt på grund af noget andet end vaccinen. Man vil ikke give vaccinen til et sygt eller et svagt barn, mens de børn, der bliver udvalgt, kan være de stærkeste børn. Derfor kan man komme til at se en positiv effekt, når man bagefter sammenligner alle børn og kun de stærkeste børn er vaccineret, siger hun.

- Vi har derfor lavet et stort studie, hvor børnene ved tilfældig fordeling fik vaccinen kort efter fødslen. Studiet er interessant og vigtigt og påpeger, at man altid skal forske og undersøge, inden man implementerer i praksis. Og ikke nøjes med at lytte til en god salgstale for et produkt, siger Lone Graff Stensballe.'

  • Projektet omfatter børn født på børneafdelingerne på Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Kolding Sygehus.
  • Finansieringen af projektet kommer fra de tre hospitaler og Grundforskningsfonden via samarbejde med Forskningscenter for Vitaminer og Vacciner, Statens Serum Institut.