(Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

De første rumbilleder fra ESA-mission viser en 'blændende kant af mørket'

Euclid-teleskopet har sendt de første 'knivskarpe' astronomiske billeder hjem til Jorden.

De første billeder fra Euclid-missionen er blevet sendt hjem til Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

Aldrig før har et teleskop været i stand til at skabe så knivskarpe astronomiske billeder, der viser så stor en del af himlen, og som kigger så langt ind i det fjerne univers, skriver ESA om billederne.

- Alle billederne er meget flotte, og det er i sig selv et godt tegn. Euclid kan nemlig være med til at kortlægge storskalastrukturer i universet. Og det, som vi har set i dag, er kun første glimt af, hvad der kan vises, siger Allan Hornstrup til Ritzau. Han er afdelingsleder for astrofysik og atmosfærefysik på DTU Space.

Euclid-teleskopet blev sendt afsted i juli for at kortlægge en tredjedel af nattehimlen og give os ny viden om de gådefulde størrelser mørkt stof og mørk energi.

Navnet Euclid kommer fra den antikke græker og matematiker, som også kendes som geometriens fader.

De første billeder fra Euclid viser en "blændende kant af mørket", skriver ESA.

  • Hestehovedtågen, der også kendes som Barnard 33. Den befinder sig omkring 1.375 lysår væk. Ingen andre teleskoper har formået at tage så skarpe og vidde billeder af fænomenet, som Euclid kan, skriver ESA. Hestehovedet er en stor sky af gas og støv, hvor stjerner bliver født. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    1 / 8
  • Denne galakse hedder Spiral galaxy IC 342, men går under kaldenavnet "den skjulte galakse". Det er en af de første galakser, Euclid observerede. (Foto: © European Space Agency, Ritzau Scanpix)
    2 / 8
  • Takket være infrarødteknologi har Euclid opdaget vigtig information om stjernerne i "den skjulte galakse", som ligner vores Mælkevej, skriver ESA. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    3 / 8
  • Her er det et udklip af Euclids billede af Perseushoben. Det fulde billede viser 1.000 galakser, der tilhører denne galaksehob, og mere end 100.000 galakser længere væk i baggrunden, skriver ESA. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    4 / 8
  • Her er det kuglehoben med det mundrette navn NGC 6397. Det er den kuglehobe, der ligger næsttættest på Jorden – omkring 7.800 lysår væk. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    5 / 8
  • Billederne er hentet hjem fra Euclid til ESA den 2. november. Her er det NGC 6397 set tættere på. Stjernerne i kuglehober holdes sammen af tyngdekraften. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    6 / 8
  • Euclid har også fanget en uregelmæssigt formet dværggalakse kaldet NGC 6822, som ligger 1,6 millioner lysår fra Jorden. (Foto: © European Space Agency, Ritzau Scanpix)
    7 / 8
  • Et andet udsnit af billedet af dværggalaksen NGC 6822 viser nye perspektiver. For at skabe et 3D-kort over universet, observerer Euclid lyset fra galakser op mod 10 milliarder lysår væk, skriver ESA. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    8 / 8