Den første private rumrejse er skudt afsted: Her er fem bud på, hvordan vi rejser i rummet i fremtiden

Et rumskib kun med private personer ombord er blevet sendt afsted. Og døren til en ferie i rummet står nu på klem.

(© Søren Winther Nørbæk)

I nat blev den første private rumrejse skudt i gang.

Det er første gang nogensinde, at civile befinder sig i rummet uden en professionel astronaut med sig. Og med et rent privat formål.

Ombord på fartøjet, Dragon, er nemlig kun milliardær Jared Isaacman, der har finansieret turen, lægeassistent Hayley Arceneaux, Chris Sembrosk, der har en fortid i USA's flyvevåben, og Sian Proctor, der er professor i geologi.

De fire skal i de næste tre dage være i kredsløb om Jorden.

Har det en betydning for almindelige menneskers adgang til rummet? Kommer alle potentielt til rummet?

Ja, lyder det korte svar fra eksperter.

Herunder er fem bud fra Michael Linden-Vørnle, astrofysiker og chefkonsulent, og René Fléron, civilingeniør, begge fra Institut for Rumforskning og -teknologi hos DTU Space.

1

Rumrejser bliver mere almindelige

De fire besætningsmedlemmer er på missionen Inspiration4, som varer tre dage. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Vi skal byde en ny form for turisme velkommen, efter at rumskibet i nat blev sendt afsted. Rum-turisme.

Altså når man tager på en tur i rummet, uden at det har et videnskabeligt formål, men er for fornøjelsens eller nysgerrighedens skyld. Og det er lige præcis, hvad der skete i nat.

- Der rejses ikke ud med et videnskabeligt formål. Det er helt specielt, for det er ren og skær fornøjelse, siger René Fléron.

Og selvom den første private rumrejse knap nok er skudt i gang, tyder det på, at rejser som denne om ikke alt for længe vil blive mere almindelige.

- Vi har snakket rum-turisme i mange år, og nu er der endelig begyndt at ske noget. Det sker nok snarere om fem år end om 100 år, siger Michael Linden-Vørnle.

Der kan ske meget på kort tid. Og selvom han synes, at fem år er kort tid, kan heller ikke René Fléron sige nej til, at almindelige rumrejser er på vej indenfor den nærmeste fremtid.

Fem år eller ej, så kommer man ikke udenom prisen. For til en rumrejse kan man ikke købe en orangebillet ved DSB.

Priserne ligger på flere millioner. René Fléron gætter på, at nattens rumrejse har kostet op mod 100 millioner dollars - altså godt 632 millioner danske kroner.

Det kan dog gøres noget billigere. Hos firmaet Virgin Galactic, der vil udbyde private rumrejser, koster det i omegnen af et par millioner danske kroner, lyder det fra de to eksperter.

- Det er jo ikke noget, der er fuldstændig uden for rækkevidde for almindelige mennesker. Hvis det er det, man virkelig gerne vil, siger Michael Linden-Vørnle.

2

Rummet bliver det nye ekstreme rejsemål

På en rumrejse kan man opleve at være vægtløs, samtidig med at man kigger ned på Jorden. (Foto: INSPIRATION 4 © Ritzau Scanpix)

Hvad er det vildeste, man kan opdage? Måske en ekspeditionstur til Antarktis. Bestige Mount Everest. Hvad med en tur ud i rummet i stedet?

Rum-rejser ser ikke bare ud til at være en mulighed. Det kan også blive det nye punkt, der skal krydses af på bucket-listen.

- Hvem vil ikke gerne ud i rummet? Det er den ultimative oplevelse at få lov til at være vægtløs og få lov til at se Jorden, siger Michael Linden-Vørnle.

- Man kan lave alle mulige former for adventure rejser på Jorden, men det med at komme væk fra Jorden har jo indtil videre været forbeholdt ganske få mennesker.

Begge eksperter peger på, at det er skridtet videre. Det er den nye vilde rejse, man kan booke.

- Det er nok det næste skridt for menneskets nysgerrighed. Vi har efterhånden udforsket hver et hjørne af Jordens overflade, siger René Fléron.

Nu er tiden kommet til, at man skal udforske rummet, mener han. Og få svar på spørgsmål som:

Hvad er der derude? Hvordan opleves det? Hvad kan man se? Hvordan føles det?

Hvis eksperterne fik muligheden, ville de med det samme sige ja til en tur ud i rummet. Og René Fléron er sikker på, at svaret hos langt de fleste også ville være ja.

3

Det bliver en turistdestination

Måske kommer der et turistfirma, der står for rumvandringer, siger René Fléron. Ligesom man på Mallorca kan booke en sejltur eller dykkelektion. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

Selvom det lige nu, virker vildt at kunne stige ombord på en raket og flyve ud i rummet, stopper det ikke der.

Tænk bare på jernbanens historie, siger René Fléron. Først kom jernbanen, så kom caféerne ved jernbanestrækningen, fordi folk skulle have mad og drikke. Det udviklede sig.

Og det er netop det, som René Fléron kan forestille sig vil ske med rummet.

- Jeg kan forestille mig sådan nogle industrier, der popper op ved siden af hinanden i rummet. Og en masse små følgevirksomheder, der popper op som champignoner rundt om, siger han.

Pludselig er der måske et rumhotel og en rumrestaurant. Et firma, der arrangerer rumvandringer.

Det handler om at se et behov og så tjene penge på det, lyder meldringen fra Michael Linden-Vørnle.

- Det er drevet af kommercielle interesser. Kan man tjene penge på skrammel, så gør folk det. Kan man ikke tjene penge, så lader folk være. Det er sådan, det fungerer, siger han.

Og det er ikke ønsketænkning. Der er allerede planer om at bygge et rumhotel, så man måske kan tage en uges ferie i kredsløb om Jorden, fortæller René Fléron.

- Jeg er ikke sikker på, at det ville være særlig spændende. For der er ikke så meget at lave, siger han.

Lad os håbe på, at det ikke kun er hotellet, der er på vej. Men også restauranter, rumvandringsture - og måske en bar?

4

Rumrejsen bliver next-level flyrejse

Kommer en raket 200 kilometer ud, hvor atmosfæren er så tynd, kan raketten stort set slukke motoren og drive afsted, fortælle René Fléron. (Foto: Chandan Khanna © Ritzau Scanpix)

Forestil dig, at du skal fra New York til New Zealand, og du kan skære rejsetiden ned fra et halvt døgn til under en time.

Det kan måske lade sig gøre, hvis rumrejser bliver taget skridtet videre. For så ser man måske på den nye transsportform.

- Det tager halvanden time at flyve rundt om Jorden. På den måde kan man flyve fra et sted til et andet på under en time, siger René Fléron.

Og helt urealistisk er det ikke, mener han.

Han fortæller, at Elon Musk allerede har planer om at bygge en raket, hvor der kan være 100 mennesker ombord - mod den håndfuld, der kan være ombord på det rumskib, der blev sendt afsted i nat.

- Så handler det ikke kun om, at det er sjovt at være i rummet, men at det også er rent praktisk. Det er dødsmart. Det bliver mere hverdagsagtigt, som når man skal ned og nå toget eller hoppe på cyklen.

Det vil ikke bare være hurtigt og smart, men også potentielt godt for miljøet, fortæller han.

- Raketten skal selvfølgelig brænde brændstof af i starten, men når den er kommet i gang, så kan den egentlig slukke motoren og drive afsted. Så det store spørgsmål er, om ikke det er et bedre CO2-regnskab at flyve med raketter?

5

Det bliver lettere at forske i rummet

Inspiration4-besætningen kredser om Jorden på 90 minutter. (© Ritzau Scanpix)

Selvom meget peger på, at rummet er godt på vej til at blive et turistmål, er den videnskabelige udforskning af rumrejser dog ikke et overstået kapitel.

- Det, at vi har private aktører, der i langt højere grad kan levere billigere adgang til rummet, gør, at vi kan lave langt flere aktiviteter i rummet. Både forskningsmæssigt og i forhold til at udnytte rummet, siger Michael Linden-Vørnle.

- Det er det vigtigste. Rum-turisme er bare gak og gøgl. Kirsebær og flødeskum på toppen af kagen.

For ham er det vigtigste ikke rum-turismen, men derimod muligheden for bedre adgang til rummet, som kan gavne forskningen og videnskaben.

René Fléron tror også på, at "eventyret" kan trække forskningen med sig.

- På alle områder, hvor menneskeheden beskæftiger sig med noget, skaber det et større marked. Flere penge og større interesse. Og det smitter positivt af, så det bliver godt for forskningen i sidste ende, siger han.

Der er dog en risiko for, at der også kommer en periode, hvor forskere og turister er som sild i en tønde i rummet, og hvor forskningen påvirkes negativt.

- Man kan forestille sig, at forskere klør sig i nakken og siger, ”vi troede lige, at vi var i gang med noget her, men nu kommer der turister rendende hele tiden.”