Derfor smager flymad så dårligt

Der er en videnskabelig forklaring på, at flymad ofte smager af meget lidt.

Det ser vel egentlig ok ud? Men kombineret med støj og tør luft, bliver det ikke nogen god smagsoplevelse. (Foto: Glen Andersen © DR Nórdjylland)

Det er næppe kokkene hos SAS, Lufthansa eller British Airways, som folkene bag Michelin-guiden inspicerer, når der skal uddeles stjerner. For flymad har et dårligt ry, men det er egentlig lidt uretfærdigt. Det er nemlig ikke kun madens skyld, at det ofte er en halvfesen oplevelse at spise mad i 10 kilometers højde.

Den dårlige oplevelse handler også meget om, at du befinder dig i omgivelser, som ikke ligefrem er fremmende for smagen.

- Det betyder voldsomt meget for smagen, om man er i behageligt selskab, og maden bliver serveret på fine tallerkener og med godt bestik. Så når du sidder med skuldrene oppe ved ørerne og skal forsøge at skære i noget kød med en kniv, der ikke rigtig kan skære, så går det ud over smagsoplevelsen, siger Per Møller, der er lektor på afdeling for sensorik og forbrugervidenskab på Københavns Universitet.

Konstant støj

Men selv hvis du sidder på Business Class med masser af plads og får serveret mad på en fin tallerken, vil oplevelsen ikke være den samme som på jorden.

- Når man er i en flyvemaskine er der forskellige fysiske forhold, der er afgørende. Der er en konstant baggrundsstøj, luftfugtigheden og iltindholdet er anderledes, trykket er lidt lavere. Det er alt sammen noget, der påvirker de fysiologiske betingelser for at kunne opfatte lugt og smag, fortæller Per Møller, der tager os med ind i hjernen for at få styr på, hvordan smag opfattes:

- Smagssansen spiller selvfølgelig ind. Smagsstofferne fra maden skal transporteres hen til smagsløgene. Men lugtesansen spiller også en stor rolle. Når vi tygger noget mad, så bliver der via svælget sendt aroma op i næsen, og de lugteindtryk bliver sendt ind i hjernen, hvor de smelter sammen med smagen fra grundsmagene på tungen. Det er den sammensmeltning, der giver madens smag, siger han.

Problemet i et fly opstår, når man er udtørret i mund, svælg og næse, for så kan smagsoplevelsen ikke transporteres så let rundt.

Genopvarmet mad smager bare ikke godt

Madens konsistens og beskaffenhed kan selvfølgelig heller ikke helt frikendes.

- Maden er ofte genopvarmet, og når man genopvarmer mad, så bliver der dannet kemiske stoffer, der ikke smager godt. Det er især kød, der bliver ramt. Man kender det jo også fra sig selv; Hvis man varmer en rest mad op, så smager det heller ikke så godt, som det gjorde, da man lavede det, siger Per Møller.

P1-programmet Videnskabens Verden svarer hver uge på spørgsmål om hverdagens store og små mysterier. I denne uge var der således en lytter, der havde spurgt, hvorfor flymad ofte smager af meget lidt.

Har du et spørgsmål, så skriv til programmet her..

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk