Ekspert: Kokosolie er 'ren gift'

Kokosolie er én af de værste ting at spise, lyder det fra Harvard-professor. Hun bakkes op af hjerteforening.

Storbritanniens prins Harry drikker vandet fra en kokosnød under et besøg i den caribiske østat St. Lucia i 2016. Nu får nøddens olie på puklen af en Harvard-professor. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Kokosolie hyldes af mange som et sundt valg, der kan bruges som både bodylotion, hårkur og i madlavningen.

Men nu slår epidemiologi-professor Karin Michels fra det anerkendte Harvard Universitet alarm, skriver britiske The Guardian.

Hun kalder kokosolie for "én af de værste ting, man kan spise" og mener, at det er præcis ligeså godt for ens helbred som "ren gift".

Michels, der normalt arbejder på Harvard TH Chan School of Public Health er kommet med sine markante kommentarer under et seminar med titlen 'Kokosolie og andre ernæringsmæssige fejlslutninger' ('Coconut oil and other nutritional errors', red.).

Michels baserer sin advarsel på den høje andel af mættet fedt, der findes i kokosolie. Faktisk indeholder olien mere end 80 gram mættet fedt per 100 gram olie, mens eksempelvis smør indeholder omkring 50 gram mættet fedt per 100 gram.

De sidste fire år er salget af kokosolie steget fra 1 til 16 millioner pund i Storbritannien.

Britisk hjerteforening enig

Victoria Taylor, seniordiætist i den britiske hjerteforening, er enig i Michels' advarsel.

- Vi ved, at hvis ens kost indeholder meget mættet fedt, er der større risiko for forhøjet kolesterol, og at højt kolesterol er en risikofaktor i forbindelse med hjertesygdomme og slagtilfælde, siger hun og uddyber:

- Der er blevet spekuleret i, at noget af det mættede fedt i kokosolie er bedre for os end andre former for mættet fedt, men indtil videre findes der ikke kvalificeret forskning, der bakker klart op om dette.

Ifølge en rapport fra den amerikanske hjerteforening anser to tredjedele af den amerikanske befolkning kokosolie som sundt, mens blot 37 procent af de adspurgte ernæringseksperter delte den samme opfattelse.

Victoria Taylor understreger, at andre vegetabilske olier som olivenolie og solsikkeolie er sundere alternativer til kokosolie.

- Hvis du godt kan lide smagen af kokosolie, så brug det ind i mellem og med måde - ligesom med smør. Men det er bedre at bruge umættede fedttyper.

Facebook
Twitter