Elefanttante og kameraer skal hjælpe ny elefantunge til verden i Københavns Zoo

Zoologisk Have glæder sig til igen at få en babyelefant. Haven har ikke haft en levende elefantunge siden 2014.

(Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Den tykke, grove grå hud strammer godt om maven på Kungrao i Zoologisk Have i København. Bag elefantens udspilede maveskind ligger en 75-100 kilos tung elefantunge, der snart vil ud.

Zoologisk Have forventer, at ungen bliver født i maj. Elefantfødslen kan blive når som helst i måneden, siger elefantdyrepasser Claus Pedersen:

- Vi følger Kungraos adfærd meget nøje hver dag, både når vi er i elefantanlægget og på de webkameraer, som overvåger elefanterne, siger han.

Når fødslen er helt tæt på, stopper elefanten med at spise og bliver urolig. Hun har nemlig fået veer.

Kungrao er klar til at føde sin anden unge. (Foto: Lene koogi © dr)

Et andet sikkert tegn på, at fødslen nærmer sig, er, at de hævede og mælkefyldte bryster danner en voksprop på patterne. Når dyrepasserne kan se vokspropperne, kan elefantfødslen ske inden for et døgn.

Tante hjælper til

Den 19-årige Kungrao skal være elefantmor for anden gang. Hendes første unge, Khao Sok, som blev født i februar 2013, blev kun lidt over halvandet år. Han fik en herpes infektion, der bredte sig så hurtigt i alle hans vitale organer, at dyrlægerne måtte aflive ham.

Zoologisk Have har haft en lang tradition med elefantfødsler. Den første unge var en han, som blev født i december 1907 og fik navnet Kasper.

Med den kommende elefantunge, der bliver født i denne måned, er det 16. gang, at dyrepassere og dyrlæger tager imod en lille tykhud med snabel.

Meget har forandret sig, siden elefanterne blev født i det firkantede, gamle røde elefanthus i mursten og til det store anlæg, som Zoologisk Have tog i brug i 2008.

Tidligere skulle en fødende hunelefant føde alene, fordi dyrlæger og dyrepassere indtil for 15 år siden mente, at det var vigtigt for ungens sikkerhed, at der ikke var andre hunelefanter til stede.

Elefanten Surin skal hjælpe Kungraos kommende unge på benene, når den er kommet til verden i elefanthuset. (Foto: Dr © dr)

Sådan er det ikke i dag, hvor Zoologisk Have ved, at det er vigtigt med en eller flere hunner omkring den fødende. De andre hunner hedder tanter og hjælper med at få den nyfødte elefantunge fri af fosterhinden og hurtigt på benene.

Specielle kameraer overvåger

Kungrao har den seneste uge kun gået sammen med den anden hun, Surin, mens hannen Chieng Mai nu går for sig selv.

De to hunner bliver i elefanthusets indeanlæg fulgt alle døgnets 24 timer på Zoos webkameraer. Når fødslen nærmer sig, vil dyrepassere og dyrlæger også følge med via webstream i aften- og nattetimerne for ikke at gå glip af den længe ventede elefantfødsel.

Som noget nyt bruger medarbejderne nu også et nyt varmefølsomt overvågningskamera, som giver besked, hvis elefantanlægget pludselig har en ekstra varmekilde.

Det betyder, at kameraet registrerer kropsvarmen fra de to hunner plus den nyfødte. Så hvis Kungrao føder, mens alle kigger den anden vej, vil ungens kropsvarme straks blive opsnappet, og på den måde får dyrepasserne et hint om, at ungen ligger i sandet på gulvet i elefanthuset.

Elefanter i Københavns Zoo foråret 2017

  • Kungrao som skal have unge i maj.

  • Født i Thailand i 1997, kom til Zoo i 2001.

  • Har født en unge, Khao Sok 25. februar 2013

  • Khao Sok døde 24. november 2014 pga herpes infektion.

  • Surin er født i 1998 i Thailand og kom til Zoo i 2001.

  • Har født to unger, begge dødfødte.

  • Chieng Mai er far til Kungraos unge.

  • Født 1959 i Thailand og kom til Zoo den 22. juni 1962

  • Far til 13 unger (nr. 14 på vej), hvoraf de fire stadig lever.

  • Chieng Mai er bedstefar til 22 elefanter, oldefar til 14 og tipoldefar til syv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk