Emil fik kræft efter masser af timer i solariet: Der indså jeg, at jeg var dødelig

Mænd bliver ved med at gå i solarium, selv om de kender risikoen.

(Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Kort før julen 2009 fik Emil Thorup fjernet et suspekt modermærke i ansigtet. Men allerede få dage senere skulle han igen under kniven.

- Det viste sig, at jeg havde modermærkekræft i stadie to. Det betyder, at der var kræft inde i det, de havde fjernet. Derfor skulle der fjernes et ret stort stykke hud ude i venstre side af mit ansigt, foran øret, fortæller Emil Thorup, som blandt andet er kendt som tv- og radiovært.

For 14 dage siden valgte Emil Thorup at få fjernet arret fra 2009 på en privatklinik.

Heldigvis havde kræften ikke spredt sig, og efter operationerne var Emil Thorup i princippet rask. Men han måtte alligevel gå til kontrol hvert halve år i syv år.

I dag er han erklæret fuldstændig rask. Men forløbet har sat spor.

- Jeg tog ret meget sol, og gik i solarie, da jeg var helt ung. Det gør jeg ikke mere. For modermærkekræft – altså helt ærlig, det er en sygdom, man kan gøre meget for at undgå, forklarer han.

Desværre er det tilsyneladende ikke alle mænd, der tænker på samme måde.

En ny undersøgelse af danskernes solarievaner viser, at antallet af kvinder, der går i solarie, er blevet halveret på ti år.

Men tallet er stor set uforandret for mænd – knap hver syvende mand fortalte, at han havde været forbi et solarium mindst en gang indenfor det seneste år.

Og det betyder, at andelen af mænd, der går i solarium, nu faktisk er højere end andelen af kvinder.

Stik modsat hvordan det så ud for ti år siden.

Vi kender godt risikoen

Risikoen for at få modermærkekraft og andre typer kræft i huden stiger markant, hvis du går i solarium som ung. Det konkluderede WHO for mange år siden.

Og sammenhængen er forholdvis nem at forklare. Det fortæller hudlæge Mads Kirchheiner Rasmusen fra Aarhus Universitetshospital.

- UV lys (som udsendes af solen og solarier, red.) giver direkte og indirekte skader på cellerne og deres DNA. Skader som er grundlag for at udvikle hudkræft. Og jo yngre man er, når disse skader sker, desto større risiko er der for at udvikle hudkræft.

Den øgede risiko for unge solariebrugere kan ses i tal, som blandt andet Sundhedsstyrelsen tidligere har offentliggjort i et faktaark.

'Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent. Går du i solarium, før du fylder 35 år, er risikoen øget med 59 procent, står der.

Men den risiko kender de fleste faktisk godt. Det viser den nye undersøgelse.

’Det der modermærke, det skal du altså få set på’

Alligevel er der en betydelig andel af os, der stadig bliver lokket af neonlysets løfte om evig sommerlød. Og kræft er ofte bare ikke noget, man bekymrer sig om, når man er ung og rask.

Sådan var det i hvert fald for Emil Thorup, da han var helt ung. Han vidste udmærket godt, at masser af sol og solarium kunne være skadeligt. Det var bare ikke noget, han rigtig tænkte over.

Selv ikke da modermærket i hans ansigt pludselig begyndte at forandre sig. Det blev mørkere.

Først da en dame en dag i 2009 henvendte sig til ham på en cafe, begyndte nervøsiteten at brede sig i kroppen.

- Hun sagde ’Undskyld. Normalt ville jeg jo ikke forstyrre, men jeg er hudlæge – og det der modermærke, det skal du altså få set på’. Det var ret vildt, siger Emil Thorup.

Og damen havde altså helt ret. Med de følgende operationer indså Emil Thorup at han var dødelig.

- I dag går jeg absolut ikke i solarium. Jeg går selvfølgelig på stranden og nyder lidt sol, men kun med masser af solcreme på, siger han.

'Mænds lod at være f… idioter'

Emil Thorup er mildest talt skuffet over de nye tal. Hvorfor er så mange mænd så langsomme til at forstå budskabet?

- Det er så typisk mænd. Vi skal bare have Red Bull og ud og køre 200 kilometer i timen på en motorcykel. Det er så stereotypt og dumt, siger han og fortsætter.

- Igen, igen, igen er det kvinderne der bærer fanen og går forrest. Det må bare være vores lod her i livet, at være f… idioter, ind til vi dør af det.

Hos Solkampagnen, som er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse, er projektchef Peter Dalum også ked af, at deres kampagner tilsyneladende ikke rigtig har ramt den ene halvdel af befolkningen.

- Det var ikke noget, vi havde set komme. Men på en måde er det ikke så overraskende, fordi vores kommunikation har været meget rettet mod kvinder. Så mændene er nok røget lidt under radaren, vurderer han.

Mødte hudlæge-helten igen

Derfor er det også Peter Dalums plan at justere fremtidens solkampagner, så de i højere grad er rettet mod mænd.

Men det er ikke nok, mener han. For mens markant færre både mænd og kvinder gik i solarium fra 2008 til 2013, er faldet siden stagneret – eller nogle år endda steget lidt, for begge køn.

- Vores holdning er, at der også skal gøres noget på det lovgivende område nu. Der skal være en 18-års grænse for solariebrug, og markedsføringen af solariebrug skal strammes, siger Peter Dalum.

Emil Thorup håber, at både mænd og kvinder i fremtiden vil skrue ned for turene til solariet. Og så er han taknemmelig for, at han tilfældigvis kom til at sidde ved siden af en dygtig hudlæge på en café for ti år siden.

- Jeg mødte hende faktisk igen, mange år efter, på en bar. Hun spurgte, om vi ikke havde talt sammen før. Og jeg sagde ’Jo, du har praktisk talt reddet mit liv’.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter