Facebook-manual lækket: Sex, vold og selvskade kan tillades

Avisen The Guardian har set mere end 100 manualer for, hvordan Facebook modererer debatter.

- Vi har et virkelig mangfoldigt globalt samfund, og folk har meget forskellige opfattelser af, hvad der er i orden at dele, siger chefen for varetagelsen af Facebooks politik, Monika Bickert. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Videoer af dyremishandling skal slettes på Facebook, hvis de forherliger mishandlingen. Men bruges videoerne til at skabe opmærksomhed om problemet eller til at fordømme det, så skal de ikke slettes.

Det fremgår af lækkede dokumenter med regler og guidelines for, hvad brugere må poste på Facebook, som avisen The Guardian er kommet i besiddelse af.

The Guardian har set mere end 100 interne manualer, som giver indsigt i, hvordan Facebook modererer debatter om emner som vold, hadtaler, terrorisme og porno, skriver Ritzau.

Af dokumenterne fremgår det også, at Facebook vil tillade brugere at livestreame forsøg på selvskade, fordi tjenesten "ikke vil censurere eller straffe mennesker i nød".

I manualerne fremgår også, at det skal slettes, hvis nogen skriver "Someone shoot Trump" - på dansk: "En eller anden skyd Trump" - i en kommentar. Det skyldes, at han som præsident er en beskyttet kategori. Omvendt er det i orden at skrive "kick a person with red hair" - altså spark en rødhåret.

Instrukserne viser også, at al håndlavet kunst, der viser nøgenhed og seksuel aktivitet er okay. Digital kunst, der viser seksuel aktivitet, er dog ikke i orden.

Det sociale medie har ifølge The Guardian været under et stigende pres i både Europa og USA i forhold til at gribe over for 'fake news', overgreb eller andre ulovligheder på billeder, video eller i liveudsendelser.

Tidligere i maj kom det for eksempel også frem, at Facebook ville ansætte yderligere 3.000 personer - oveni de allerede ansatte 4.500 - til at vurdere de millioner af indberetninger, som det sociale medie modtager på ugebasis.

Monika Bickert, der er chef for varetagelsen af Facebooks politik, siger til The Guardian, at det var svært at opnå enighed om, hvad der skulle tillades på det sociale medie, der har næsten to milliarder brugere.

- Vi har et virkelig mangfoldigt globalt samfund, og folk har meget forskellige opfattelser af, hvad der er i orden at dele. Lige meget hvor du trækker stregen, vil der være nogle gråzoner, siger hun.

- For eksempel er grænsen mellem satire, humor og upassende indhold nogle gange meget grå. Det er meget svært at afgøre om noget hører til på siden eller ej.

/DR Nyheder/