Facebook tager kampen op mod anti-vaccinebudskaber

Det sociale medie vil begrænse spredningen og fjerne sider med fejlinformation.

Facebook vil stoppe spredning af anti-vaccinebudskaber. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Facebook vil nu sætte en stopper for reklamer og budskaber, der taler imod at lade sine børn vaccinere.

Det sociale medie vil ikke være med til at sprede fejlinformation og laver derfor en række ændringer, der skal være med til at forhindre anti-vaccinebudskaber i at få stor udbredelse.

For fremtiden vil grupper og sider med den type budskaber blive nedprioriteret, så de ikke får så fremtrædende en placering blandt Facebooks søgeresultater eller blandt de foreslåede nyheder hos brugerne.

- Vi arbejder på at imødegå fejlinformation om vacciner på Facebook ved at begrænse spredningen af den, og vi giver brugerne velunderbygget information om emnet, skriver Monika Bickert, der er vicepræsident for Facebooks Global Policy Management, i en meddelelse fra selskabet.

Facebook brugt til chikane

Ifølge en optælling, som det britiske medie The Guardian lavede i februar, dukkede der næsten udelukkende grupper og sider op, der var imod vacciner, når man på Facebook søgte på ordet ’vaccination’.

Ifølge samme medie har netværk af Facebook-grupper med tusindvis af medlemmer, der er imod vacciner, chikaneret modstandere, og de har benyttet Facebooks reklameværktøjer til at målrette deres budskaber til mødre.

Facebook er blevet kritiseret for rollen som formidlingsplatform, og nu reagerer det sociale medie.

WHO hilser initiativ velkommen

Ifølge Facebook vil man identificere anti-vaccinebudskaber ved at læne sig op ad vejledninger fra aktører som de amerikanske sundhedsmyndigheder og Verdenssundhedsorganisationen WHO, der har udpeget vaccinemodstand som en af de 10 største trusler mod den globale folkesundhed i 2019.

- De har allerede udpeget bekræftede myter om vacciner. Hvis de myter dukker op på Facebook, går vi til handling imod dem, skriver Monika Bickert.

Verdenssundhedsorganisationen ser af samme grund med tilfredshed på Facebooks initiativ.

- Vi hilser indsatser mod fejlinformation om vacciner velkommen, fordi de i vores digitale tidsalder hurtigt kan sprede sig og afskrække folk fra at lade sig vaccinere, hvilket kan koste liv, skriver en talsmand,Tarik Jašarević, for WHO til DR Nyheder.

Sociale medier som YouTube og Pinterest har tidligere lavet tiltag, der skal modarbejde spredningen af anti-vaccinebudskaber og andre former for fejlinformation, der bliver anset som sundhedsfarlige.

Det gør Facebook

  • Nedprioriterer grupper og sider, der spreder budskaberne, så de ikke dukker op, når brugerne søger på relaterede ord.

  • Afviser reklamer, der indeholder fejlinformation om vaccinationer. Facebook-kontoer, der gentagne gange bryder reglerne, bliver fjernet.

  • Undlader at vise eller anbefale indhold med den type budskaber på Instagram Explore.

  • Undersøger måder, hvorpå Facebook kan dele oplysende information om vacciner, når folk støder på anti-vaccinebudskaber.