Flyvende slanger har overraskende aerodynamiske evner

Et amerikansk forskningshold har netop offentliggjort deres analyser af hvordan flyvende slanger som paradis træsnoen her, er i stand til at svæve fra træ til træ. Selvom dens aerodynamik umiddelbart burde byde den, at falde direkte til jorden, kan den flytte sig op til 30 meter i luften.

(© Scanpix)

VIDENSKABSBILLEDET

Det har længe været et mysterium for forskerne hvordan flyvende slanger har været i stand til at flyve. Eller rettere deres evne til at svæve gennem luften, som de benytter sig af, når de flytter sig fra trætop til trætop i regnskoven. Nogle gange med helt op til 30 meter ad gangen.

For deres kropsbygning er umiddelbart ikke specielt designet til flyvning.

Men ved hjælp af en tro plastikkopi af paradis træsnogen på billedet, lod ekspert i biomekanik Jake Socha den sænke ned i vand og måle på vandet omkring dens bevægelser og resultatet kom meget bag på ham:

- Til vores store overraskelse viste det sig at slangen havde langt bedre aerodynamiske evner, end vi havde forestillet os, fortæller han til den amerikanske radiostation Voice of America.

Slangen kan dels trykke sine ribben sammen, så den nærmest opnår en trekantet form, samtidig med at den bølger sig gennem luften, fortæller forskeren.

Der findes i alt fem arter af svævende slanger i verden, mens en lang række pattedyrsarter har udviklet en niche hvor de lader sig inspirere af fuglene. Blandt andet en række egern, firben og gekkoer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter