Forsker efter p-pillestudie: Læger skal spørge mere ind til depression

Mange kvinder trives på p-piller, men der bør være mere fokus på bivirkninger, inden de ordineres.

Forskerne har fulgt en halv million kvinder fra de fyldte 15 år og i gennemsnit otte år frem. Og der er en øget forekomst af selvmord blandt p-pille brugere, lyder det fra forsker. (Foto: Sinar 2/colourbox.com © /colourbox.com)

Har du tidligere haft tendens til eller ligefrem haft en depression?

Inden læger ordinerer hormonel prævention såsom p-piller, bør de spørge mere ind til kvinders tidligere psykiske tilstande, mener en af verdens førende forskere i p-pillesikkerhed professor Øjvind Lidegaard.

Han er seniorforfatter til ny, dansk forskning fra Rigshospitalet, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Psychiatry.

Studiet viser, at kvinder, der beskytter sig med hormonel prævention, har mere end dobbelt så stor risiko for at forsøge at begå selvmord og tre gange så stor risiko for at gennemføre selvmordet, sammenlignet med en jævnaldrende kvinde, der aldrig har beskyttet sig hormonelt.

- Hvis kvinderne udvikler depression, efter de er startet på præventionen, skal de være klar over, at det kan hænge sammen med brugen. Derudover skal man måske være lidt mere omhyggelig, når man ordinerer produkterne.

- Så man husker at spørge kvinderne ind til deres tidligere psykiske tilstande - om de har haft en tendens til eller har haft en depression tidligere, siger Øjvind Lidegaard.

Forskerholdet fra Rigshospitalet har fulgt 476.000 kvinder fra de fyldte 15 år i perioden 1996 til 2013. Kvinderne blev i gennemsnit fulgt i 8,3 år.

Ung alder = højere risiko

Og det viser sig, at jo yngre kvinderne er, desto højere er risikoen for selvmordsforsøg og selvmord.

- Når man er mellem 15 og 19 år, så snakker vi om to en halv gang øget risiko for selvmordsforsøg og selvmord.

- Vi fulgte de samme kvinder, inden de startede på p-piller og efter, og hvis man sammenligner de kvinder, kan man se, at stigningen kommer umiddelbart efter, kvinderne begynder på produkterne.

Og selvom det viser sig, at der er en temmelig øget forekomst af selvmord blandt p-pille brugere, er det stadig sjældnere end det at udvikle en depression, understreger Øjvind Lidegaard.

- Selvmordsforsøg er ikke så sjældne, når man er en ung pige. Her taler man om 4 ud af 1000 kvinder i teenagealderen, som hvert år forsøger selvmord.

- Men selvmord er en sjælden hændelse i den aldersgruppe, og derfor skal der store studier til for at påvise sammenhængen.

På trods af sammenhængen, mener Øjvind Lidegaard ikke, at anbefalingerne bør ændres.

- Nej, det er stadig sådan, at en stor del af de kvinder, der starter på p-piller, trives godt på dem, er glade for dem og har stor gavn af dem.

I alt var der i forsknings perioden 6999 selvmordsforsøg og 71 gennemførte selvmord blandt alle kvinderne. Men altså langt oftere blandt de kvinder, der var begyndt at tage hormonpræventionen.

Facebook
Twitter