Forskere får ødelagte tænder til at gendanne sig selv

Metoden kan revolutionere den måde, tandlæger lapper huller i tænderne på.

Med en ny metode som påvirker stamceller i tænderne, kan det blive muligt, at få tænder til at reparere egne huller. (© kirill4mula - Fotolia)

Selvom et hul i tanden bliver fyldt ud, bliver tanden aldrig så god som ny.

Den vil være svagere, risikoen for infektioner er større, og med tiden skal fyldningen ofte udskiftes. Hvis hullet er særlig stort, kan det ende med, at tanden må trækkes ud.

Men med en ny metode, der gør tænder i stand til at reparere egne huller, kan alle disse problemer snart være løst.

Alzheimers-medicin får stamceller til at lappe huller

Tænder har en begrænset evne til selv at reparere mindre huller og revner, der opstår i tænderne. Evnen rækker dog ikke til at fylde de større huller, som derfor sender os til tandlægen.

Men med et medikament, som oprindeligt er tiltænkt patienter med Alzheimers sygdom, er det lykkes forskere fra King's College London at stimulere denne evne.

Medikamentet påvirker de stamceller, som findes i tandens indre, til at dele sig, vokse og med tiden blive til ny tand der, hvor hullet var.

For at undersøge medikamentet borede forskerne huller i tænderne på mus. Derefter brugte de nogle små, nedbrydelige svampe lavet af bindevævsproteinet kollagen til at få medikamentet op i hullerne.

Og efter at have ventet i nogle uger kunne forskerne konstatere, at svampen var forsvundet og i stedet erstattet af ny, naturlig tand.

Vejen fra mus til menneske kan være kort

Metoden, som er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, er kun afprøvet på mus - og dermed kun i meget små huller sammenlignet med dem, vi mennesker får.

Derfor er forskerne nu gået i gang med at teste metoden i rotter, som har tænder, der er omkring fire gange så store som musetænder. Og hvis det går godt, forventer forskerne at gå i gang med forsøg i mennesketænder senere på året.

Og derfra kan det gå stærkt. De små kollagen-svampe er nemlig allerede på markedet, og medikamentet har været igennem kliniske forsøg på mennesker, som ellers ofte tager meget lang tid at få godkendt og behandlet.

Forskerne håber derfor, at den nye metode hurtigt kan komme ud til tandlægeklinikkerne.

Selvom metoden vil reducere behovet for fyldninger, vil det stadig være nødvendigt at blive boret forud for behandlingen for at få fjernet bakterier og sygt væv.