Forskere forudser mini-istid på Jorden om bare 15 år

Ved sidste mini-istid for over 300 år siden frøs Europas floder og flere farvande til is.

Fra 2030 og cirka et årti frem kan vintrene blive ekstra kolde visse steder på Jorden. Her ses et par hårdføre vinterbadere, der trodser kulden og bader i det iskolde vand ved Sarayburnu i Istanbul i januar måned. (Foto: © Anadolu Agency, 2015 Anadolu Agency)

Brrrr. 11 år med meget kolde vintre.

Det scenarie kan ifølge solforskere fra Northumbria University i England blive en realitet i store dele af verden i perioden fra 2030 og cirka et årti frem, skriver The Telegraph.

Det er kendt, at solens aktivitet påvirker vejret på Jorden, og at det sker i en cyklus på 10-12 år. Men ved hjælp af ny teknologi og avancerede computermodeller er det lykkedes forskerne at forudsige solens cyklus langt mere præcist.

Solen aftager og giver lille istid

Ifølge modellerne vil de flydende bevægelser inde i solen arte sig på en sådan måde, at temperaturen på Jorden vil falde markant allerede om 15 år.

Solaktiviteten vil aftage med omkring 60 procent, fordi to strømninger inde i solen vil neutralisere hinanden.

- I cyklussen mellem 2030 og 2040 vil de to bølger i hver sin halvkugle være et præcist spejl af hinanden. Deres interaktion vil forstyrre eller næsten ophæve hinanden.

- Vi forudsiger, at det vil føre til en maunder minimum (lille istid, red.), siger professor Valentina Zharkova.

Ved sidste mini-istid frøs Lillebælt til

Verden oplevede senest en mini-istid i det 17. århundrede, hvor blandt andet Europa havde meget kolde vintre fra 1645 og frem til 1715.

Europas floder frøs til is, og det samme gjorde flere farvande, hvilket den svenske hær i 1658 udnyttede til at gå over blandt andet Lillebælt og senere overraske den danske hær på Sjælland.

Danmark måtte på den baggrund senere afstå Skåne, Halland og Blekinge.

Så dramatisk bliver det ikke nødvendigvis i 2030. Men antallet af de såkaldte solpletter, som spiller ind på temperaturen på Jorden, vil være markant lavere, og det vil ifølge forskerne skabe tilstande, som vi ikke har set de seneste 370 år.

/ritzau/