Forskere: Rumvæsnerne svarer ikke fordi de er uddøde

Hvis livet ikke hurtigt stabiliserer en planets atmosfære, uddør det, mener et forskerhold.

Måske lytter radioastronomer fra ved fx CSIRO-teleskopet forgæves efter intelligent liv i rummet. For avanceret liv opstår uhyre sjældent, mener forskere. (© Wayne England)

Håbet om at få kontakt til intelligent liv på fjerne planeter, får hård modstand af et forskerhold fra Australian National University.

Ifølge dem opstår og uddør livet nemlig sandsynligvis meget hurtigt, hvilket betyder, at avancerede livsformer ikke når at opstå.

I det seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift Astrobiology, konkluderer de, at løbsk opvarmning eller nedkøling af planeter, almindeligvis udsletter livet i universet - inden det rigtigt er kommet igang.

- Universet er sandsynligvis fyldt med beboelige planeter, så mange forskere tror, at det burde vrimle med rumvæsner, siger Dr Aditya Chopra i en pressemeddelelse.

- Men tidligt liv er skrøbeligt, så vi tror det sjældent udvikler sig hurtigt nok til at kunne overleve.

Jorden stabiliseret af tidligt liv

For fire milliarder år siden var både Jorden, Venus og Mars måske beboelige, men omkring en milliard år senere var Venus blevet en bageovn og Mars en isklump.

Ifølge forskerne skyldes det, at hvis der fandtes tidligt mikrobielle liv på vores to naboplaneter, nåede det ikke at stabilisere det omskiftelige miljø på de unge planeter.

For livet på Jorden har sandsynligvis spillet en afgørende rolle for stabiliseringen af vores planets klima.

- Mysteriet om hvorfor vi ikke har fundet tegn på intelligente rumvæsner har måske mindre at gøre med sandsynligheden for livets opståen og mere at gøre med hvor sjældent en biologisk regulering af feedback cykluser opstår på en planets overflade, siger Aditya Chopra.

Forskerne kalder deres teori Gaian Bottleneck. Gaia hypotesen handler nemlig om, at organismer er med til at regulere de komplekse systemer på Jorden.

Men det kan altså i forskernes øjne også være en flaskehals for livets opståen, hvis organismerne ikke lykkes med at stabilisere kaos.