Franske forskere undersøger, om sandorme kan hjælpe coronapatienter i respirator

Franske forskere har en teori om, at sandormes hæmoglobin kan øge iltniveauet hos coronapatienter.

I disse tider arbejder forskere i hele verden hårdt på at udvikle en brugbar

vaccine
, der skal hjælpe mod det frygtede coronavirus.

Indtil den kur bliver opfundet, forsøger læger og forskere samtidigt at finde alternative måder at behandle de mest kritiske coronapatienter på.

I Frankrig kigger lægerne nu mod sandorme.

To af de største hospitaler i Paris, Pitié-Salpêtrière Hospital og Georges Pompidou Hospital, vil undersøge, om sandormenes blod kan hjælpe med at øge iltniveauet hos coronapatienter i respirator.

- Vores hypotese er, at hvis vi sætter molekylet ind i venerne, vil det medvirke til at sprede mere ilt i kroppen på patienterne.

- Vi håber, at patienten på den måde vil opholde sig kortere tid på den intensive afdeling og i respirator, siger professor Laurent Lantieri.

Sandorme kan blive en del af behandlingen af coronapatienter.

Kan holde vejret i seks timer

Ifølge lægerne har sandorme en bestemt evne til at holde vejret.

En forsker på den biomedicinske virksomhed Hemarina har undersøgt, at sandorme kun trækker vejret, når de er i havet. Når sandormene befinder sig i sandet, stopper de med at trække vejret i seks timer.

- Jeg fandt ud af, at molekylet er en lille ilt-tank, der holder vejret i mange timer indtil næste højvande. Det er begyndelsen på den første del af forskningen, men vi bliver nødt til at tænke hurtigt og ud af boksen i denne coronakrise, siger Franck Zal, forsker og direktør hos Hemarina.

Det kliniske forsøg er ved fase 1 og er blevet godkendt af den franske lægemiddelstyrelse og regeringens etiske komité. Hvis forsøget går videre til fase 2, vil der indgå en kontrolgruppe af patienterne.

Idéen og behandlingen er allerede blevet brugt på nyrepatienter, der har fået en transplantation. Franck Zal oplevede han, at iltniveauet på organerne hos patienterne blev forbedret markant.