Frø-nørd får naturinteressen til at spire

Børn og unge lærer om naturens gang gennem Tony Bülows lykkeposer med plantefrø.

VORES OMSTILLING

- Jeg er jo ikke specialist, bare nørd.

Sådan siger Tony Bülow igen og igen, da dr.dk/viden besøger ham i haven ved hans hyggelige rækkehus i det sydlige Ikast.

Hvad gør vi nu?

"Hvad gør vi nu? - en omstilling til en bæredygtig fremtid", er navnet på en kampagne, som DR i samarbejde med dagbladet Information og støttet af Velux Fonden, søsætter i denne uge.

Meningen er at tage temperaturen på bæredygtighed, og hvordan vi omstiller os til en mere bæredygtig hverdag.

Læs mere og del dit projekt

Her dyrker han et tæt pakket fantasiland af utallige planter. Selvom haven har et ganske beskedent areal på ca. 120 kvadratmeter (plus lidt græsplæne), vælter sjældne arter op af jorden, side om side med en lang række af de mest almindelige, som et hvert børnehavebarn kan navnene på.

Eller burde kunne navnene på.

Fanger børnenes interesse

For det er netop hvad frønørdens projekt handler om. At lære de nye generationer om planteriget, om hvordan frø bliver til planter, der bliver til frugter, der kan spises, og igen bliver til frø, der bliver til...

Metoden er så enkel, at den kunne være inspireret fra selve planterne selv.

Tony Bülow sætter frøposer sammen, som han forærer væk til børn, for at… ja, så en interesse for det grønne hos dem.

- Børnene får en indsigt i planternes cyklus og lærer, at få et naturligt forhold til planter og grøntsager og de ting der sker i det, siger han. - De lærer om årstiderne. Hvornår der kan høstes tomater og hvornår rodfrugterne er klar.

Indpakket med et skævt smil

Socialpædagogen er i årevis kommet på diverse markeder med sine med-frø-nørder fra Landsforeningen af Frøsamlere, hvor de har langet sjældne og fornemme plantefrø over diskene til kræsne kunder. Men der var ingen som havde tænkt på børnene og derfor tog Bülow fat på dem og udviklede frøposerne.

Han satte det i system, så salater og spinater fik sin egen blandingspose under navnet "Tinge-linge-later" - krydderurterne i en anden pose som "Hekseyngel" og chilierne som "Stærke djævle."

Endvidere er der Kravlende krabater, Krybende kæmper og BINE's Blomsterbørn, der er opkaldt efter blomsterbloggeren Bine, der sendte Bülow hele 1,8 kilo blomsterfrø til projektet.

Alt i alt laver den ihærdige frø-entusiast 12 forskellige frøposer og regner med at aflevere omkring 1000 enheder i år.